Prefectul a inaugurat un monument al eroilor de la Icuşeni

monument al eroilor la Icuseni126 de nume, însemnând toţi atâţia locuitori ai satului Icuşeni, au fost trecute pe monumentul eroilor inaugurat duminică în comuna Vorona. Căzuţi în cele mai mari conflicte armate în care a fost implicată România începând cu 1877, cei 126 sunt bunicii şi străbunicii celor adunaţi duminică să-i cinstească. Impresionantul monument a fost finanţat de câteva familii din sat, ce şi-au dorit să arate preţul plătit de Icuşeni pentru România de astăzi.

Inaugurarea construcţiei a avut loc în prezenţa prefectului Adrian Constantinescu, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Doina Federovici., dar şi a colonelului Radu Anton, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, originar chiar din Icuşeni.

„Îi rog pe învăţătorii şi profesorii din Vorona să-l invite pe nea Mitruţ Neamţu, aici de faţă, veteran din al doilea război mondial, să le povestească elevilor adevărata istorie. Istoria celor care şi-au apărat ţara din tranşee, istoria pe care au construit-o toţi cei înscrişi pe acest monument şi mulţi alţii, care au pe crucea de la căpătâi cuvintele „un erou necunoscut”. Să-i cinstim şi să-i onorăm!”, este un fragment din spusele prefectului judeţului Botoşani.

Adunaţi în număr impresionant din întreaga comună, oamenii au asistat la slujba de sfinţire oficiată de şase preoţi, dar şi la scenetele şi cântecele locului pregătite de copiii talentaţi ai zonei.

monument al eroilor la IcuseniMonumentul este unic în judeţ prin părculeţul ce-l înconjoară, amenajat de primăria comunei, în colaborare cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice.

„Mulţumesc familiei Cardaş, tuturor celor care ne-au ajutat, dar şi celor care nu ne-au încurcat în realizarea a ceea ce vedeţi astăzi aici. A durat mai bine de un an ca să construim acest monument, însă ştim că va dăinui şi îşi va transmite mesajul peste secole.”, a declarat şi primarul Aurel Ştefan.

One thought on “Prefectul a inaugurat un monument al eroilor de la Icuşeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *