Problemele romilor, din nou în atenţia autorităţilor locale

romi si autoritatiReprezentanţii rromilor din Botoşani au cerut, marţi, în cadrul unei întâlniri organizate la Primăria Botoşani, mai multe ajutoare financiare pentru cetăţenii acestei comunităţi. Gheorghe Borcoi, preşedintele Partidei Romilor Botoşani, a cerut celor prezenţi, consilieri locali, reprezentanţi ONG-uri, reprezentanţi ai Primăriei, să poarte „o discuţie mai dulceagă”, după ce reprezentanţii unor instituţii au criticat faptul că cetăţenii romi nu vor să se integreze în comunitate, în ciuda proiectelor implementate în comunitatea romă. Întâlnirea a avut ca scop reorganizarea Grupului de Lucru Local şi stabilirea unui plan de acţiune în comunitatea romă din Botoşani.

Dacă noi nu suntem ajutaţi de către Consiliul Local, de către ministere, oare noi, ăştia (nr. reprezentanţi romi), am putea face ceva. Facem, dar cu paşi mărunţi şi să fim sprijiniţi. Dacă Consiliul Local pe noi nu ne ajută, începând cu domnul primar, prefect, subprefect, toate oficialităţile municipiului şi de aici plecăm şi mai sus, la centru. Cu sprijin şi cu ceva bani… că de aici pleacă totul„, a spus Borcoi.

Inspectorul şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Cătălina Lupaşcu, care este şi consilier local, a ţinut să sublinieze faptul că proiectele europene derulate în această comunitate nu au dat roade, pentru că altfel nu s-ar fi ajuns la situaţia generată în Parcul Tineretului.  

Aud că s-au format în decursul anului o groază de comisii şi comitete. Ar trebui să schimbăm ceva în modul de gândire şi cred că important este să se producă o schimbare în interiorul colegilor şi românilor de etnie romă. Aici vorbim de atitudini, comportamente, care din păcate, vedem că după ani de implementare a multor proiecte, pentru că trebuie să recunoaştem că au fost multe proiecte care s-au derulat la nivelul comunităţii, se pare că au dat roade foarte puţine. Apreciez faptul că vom avea persoane care se vor ocupa de cele două blocuri, 135 şi 140 şi mă bucur că apare factorul implicare„, a spus Cătălina Lupaşcu.

Aceasta a cerut totodată implicarea părinţilor de etnie romă în viaţa şcolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *