Azerii de la Socar, interesaţi de Oltchim

Socar PetroleumCompania SOCAR care a patruns in Romania prin cumpararea unei firme botosanene ar putea face o oferta pentru Oltchim.

Compania SOCAR ar putea participa la o noua licitatie organizata de statul roman pentru privatizarea Oltchim. Compania petroliera de stat din Azerbaidjan, care a patruns in Romania prin cumpararea societatii botosanene Romtranspetrol, s-a declarat interesata de combinat inca de acum patru ani, insa pana acum nu a facut nicio oferta concreta.

Totusi, surse din piata sustin ca o incercare a autoritatilor de a scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni ar putea duce la o oferta concreta din partea azerilor. Reprezentantii botosaneni ai companiei SOCAR nu au putut confirma aceste informatii.

In prezent, compania din Azerbaidjan are deschise 13 benzinarii in judetele Botosani, Iasi, Suceava si Neamt si intentioneaza sa mai deschida 24 in centrul si sudul tarii. Reprezentantii societatii sustin ca au investit 20 de milioane de euro in modernizarea benzinariilor preluate, iar investitiile in noile puncte ar insuma alte 50 de milioane de euro. La preluarea a 90% din actiunile societatii botosanene, azerii declarau ca intentioneaza sa ajunga la 300 de puncte de alimentare.

Strategia companiei petroliere vizeaza si mutarea sediului de la Botosani, fiind invocata lipsa persoanelor calificate.

Prima privatizare a esuat

Prima incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Pe langa Diaconescu, au mai depus oferte compania PCC, inregistrata in Germania, actionar minoritar la Oltchim, si firmele Aisa Invest si Chimcomplex, ambele controlate de omul de afaceri Stefan Vuza.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Sursa: Monitorul de Botosani

One thought on “Azerii de la Socar, interesaţi de Oltchim

  1. DACA NU ERA DAN DIACONESCU SE VINDEA CU PATRU 4 MILIOANE DE EURO LA POLONEZI ! NU AU LUAT 45 DE MILIOANE CA NU SE DEDEA SPAGA DE RIGOARE SI NU MAI ERA DE FURAT DE LA STAT PENTRU VRO CATEVA SUTE DE SMECHERI(POLITICENI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *