Viceprimarul Florin Ghiorghiţă recunoaşte că reabilitarea termică a blocurilor e peste posibilităţile financiare botoşănenilor


Viceprimarul municipiului Botoşani Florin Ghiorghiţă a recunoscut intr-o conferinţă de presă că anveloaprea termică aprobată recent pentru patru din blocurile de locuit in Consiliu Local este dificil de susţinut financiar de către botoşăneni. El a mai spus că proiectul poate fi impiedicat chiar si de un singur locatar din bloc dacă acesta se opune lucru care s-a şi intimplat la nivelul municipiului. Este vorba de un program guvernamental prin care statul sprijină financiar locatarii blocurilor cu patru etaje pentru anveloparea termică a imobilului. Investiţia este susţinută de la Bugetul de Stat şi Bugetul Local cu 66 la sută din valoare lucrării urmind ca locatarii să contribuie cu 33 la sută. "
Nu toţi cetăţenii pot beneficia de acest program pentru că nu au de unde plăti cota de 33 la sută din valoarea lucrărilor, respectiv 60 de milioane de lei care este o sumă destul de mare pentru majoritatea botoşănenilor. Apoi mai este un impediment care mă face să cred că programul nu va putea fi dus la indeplinire la noi. E suficient ca un singur locatar să nu dorească anveloparea termică ca să nu se mai poată face nimic. Nu poţi face trei sferturi de bloc pentru că nu arată nici bine. S-a intimplat la un bloc dar noroc că apartamentul lui e undeva in spate şi nu se vede", a declarat Florin Ghiorghiţă, viceprimarul municipiului Botoşani. El a spus că va iniţia o propunere in acest sens prin care anveloparea termică inclusiv refacerea faţadei blocurilor de locuit să se facă printr-un parteneriat cu firme private care asigură serviciul complet. Cetăţenii nu trebuie decit să renunţe la cota indiviză a acoperişului unde firma in cauză urmează să contruiască locuinţe pe care ulterior le vinde. El spune că un astfel de model există la Iaşi şi că deja firma care a demarat astfel de investiţi acolo ar avea lucrări şi la Botoşani. "La Iaşi există o firmă privată care face anveloparea blocurilor, refacerea faţedei, curăţenie pe scara blocului, scoate tot ce inseamnă conducte de apă şi energie termică, le montează pe casa scării şi pune robinete individuale astfel incit in caz de neplată nu se mai orpeşte apa la toţi ci doar la cel care are restanţe. Cetăţenii de pe scara respectivă trebuie să dea o declaraţie la notariat că renunţă la cota indiviză a acoperişului unde firma să construiască locuinţe pe care să le vindă apoi", a mai spus Ghiorghiţă.