Angajatorii care fac concedieri colective trebuie să înştiinţeze AJOFM

AJOFM Botosani
Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Botosani

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă înştiinţează angajatorii cu privire la unele obligaţii pe care le au în cazul concedierilor colective.  Potrivit AJOFM, angajatorii au obligaţia sã înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în vederea adoptãrii unor mãsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri.
De asemenea, angajatorii sunt obligaţi sa acorde preaviz, conform prevederilor Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca, angajaţilor care urmeazã sa fie disponibilizaţi.
 In perioada preavizului , angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de munca ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorului public sau privat, acreditaţi, selectaţi de cãtre acestea, in condiţiile legii. În vederea realizãrii serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligaţi sã înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere .

Scopul acordarii serviciilor de preconcediere il constituie  diminuarea efectului social nefavorabil al restructurarii activitatii agentilor economici prin prevenirea sau reducerea perioadei de somaj a persoanelor afectate de acest proces ca si a persoanelor amenintate de riscul de a deveni someri.

                       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *