Manifestare dedicată “Zilei Holocaustului” la Biblioteca Botoşani

Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” Botoşani a marcat marţi, 9 octombrie, prin organizarea unui eveniment special,  Ziua Holocaustului în România.
În cadrul acţiunii a avut loc vernisarea expoziţiei de carte “România şi Holocaustul”. În continuarea manifestării, prof. dr. Prodan Gheorghe-Dănuţ a prezentat elevilor de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Botoşani ce înseamnă Holocaustul şi de ce a fost aleasă ziua de 9 octombrie pentru comemorarea Holocaustului românesc.
„Demnitate în vremuri de restrişte- Drepţi între popoare”, acesta a fost titlul DVD-ului pe care participanţii l-au putut viziona în încheierea acţiunii, în prezentarea bibliotecarei Ana Teletin. Este vorba de o colecţie de imagini surprinse în timpul rebeliunii legionare de la Bucureşti (21-23 ianuarie 1941), Programului de la Iaşi şi Trenul morţii (21 octombrie – 6 noiembrie 1941), Transnistria (1941-1944) şi în special imagini cu cetăţeni români ce au salvat evrei în anii Holocaustului şi care au fost răsplătiţi pentru faptele lor de către statul israelian cu titlul de “Drepţi între popoare”.
Elevii au înţeles de ce evreii comemorează la data de 9 octombrie cu multă durere şi regrete, suferinţele lor dar şi ale înaintaşilor şi în acelaşi timp, sunt recunoscători pentru oamenii de suflet şi acţiune care au fost solidari cu ei, punându-şi libertarea şi viaţa în pericol pentru a-i salva de la moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *