Dupa ce in scrutinurile din organizatiile judetene al PSD si PD au fost semnalate mai multe nereguli, nici alegerile pentru desemnerea sefului PNL Botosani nu sint scutite de suspiciuni. Unii delegati la alegeri au recunoscut ca numarul votantilor nu a fost stabilit cu aceeasi masura pentru toate localitatile.
Conform bazei de date a Partidului National Liberal, organizatia Botosani, la alegerile de duminica au fost prezenti pentru a vota 993 de membri. Chiar daca arata o mare putere politica, numarul impresionant al participantilor poate ascunde o dorinta de influentare a rezultatului. Aceasta si pentru ca, la doar citeva zile de la eveniment anumite voci spun ca delegatii nu au fost alesi deloc intimplator si, in nici intr-un caz, echitabil. Organizatii cu numar mare de membri cu drept de vot si care la adunarile generale locale au avut o mare participare, au primit de la judet dreptul la un numar redus de delegati. In plus, organizatii cu numar mic de membri au fost reprezentate la alegeri in numar dublu fata de primele. Explicatiile organizatorilor trimit la un alt criteriu care a stat la baza delegarii, anume rezultatele la alegerile locale din 2004. Cu toate astea, luate doar prin sondaj, in multe din localitati aritmetica nu functioneaza. Cel mai bun exemplu este cel al municipiului Botosani, care are 1.174 de liberali cu drept de vot, la alegerea generala in vederea stabilirii delegatilor au fost prezenti 90, iar in final au fost desemnati doar 68 de reprezentanti. Explicatiile organizatorilor au fost legate de rezultatele slabe la alegerile pe municipiu, asa cum s-a exprimat Florin Turcanu, fost secretar executiv pina in ziua alegerilor. Greu de crezut, tinind cont ca municipiul are primar si un viceprimar liberali, plus sapte consilieri liberali. Liviu Campanu, fostul presedinte interimar, sustine ca procentul de reprezentativitate a fost stabilit 1 la 10. Adica un delegat la 10 membri cu drept de vot, acestora urmind sa li se adauge liberalii cu functii in fiecare localitate care participa de drept in alegeri. Ca atare municipiul ar fi trebuit sa fie reprezentat de peste 110 delegati care sa-si exprime votul pentru conducerea liberala a judetului. Un alt exemplu este cel al comunei Sendriceni care a avut 30 de delegati, deci in jumatate cit municipiul, desi, conform bazei de date a PNL, are 48 de membri cu drept de vot si 30 dintre acestia au participat la adunarea generala locala. Este adevarat ca in comuna sint sapte consilieri PNL, iar primarul are aceeasi culoarea politica. Atit primarul Petrica Nistor cit si deputatul Liviu Campanu sustin ca in realitate comuna are mai multi liberali, dar acestia nu au fost inregistrati. De la Dingeni au fost prezenti la alegeri 10 delegati, desi in comuna sint doar 15 membri cu drept de vot. "Noi avem Primaria si trei consilieri. Numarul delegatilor nu l-am stabilit noi ci ne-a fost impus de la judet. Daca sint organizatii cu numar mai mare de membri, dar cu delegati mai putin, atunci, probabil nu s-a procedat corect", recunoaste Stelica Trofin, primarul din Dingeni.
De la Corni au fost 27 de delegati, la 45 de participanti in adunarea generala pentru desemnarea delegatilor. "S-au luat in considerare alegerile din 2004. Aceasta este explicatia. Calculele sint absolut corecte si numarul de delegati la fel. La municipiu a fost o problema prin neprezentarea membrilor la adunare", a declarat Sorin Brichiseala, presedintele organizatiei Corni, fost membru in Biroul permanent interimar. In structura locala din Corni sint cinci consilieri liberali. Exemplele pot continua cu 22 de delegati din Tudora, la 35 de membri ai adunarii generale, cu 10 delegati din Calarasi, la 22 de membri. Asa cum ne-a spus presedintele organizatiei de aici, in Calarasi sint doar doi consilieri liberali.
In schimb, alte organizatii au fost defavorizate. De la Lunca au fost trimisi sapte reprezentanti, desi comuna are 200 de membri si 130 dintre ei s-au prezentat la adunarea generala. "Sint si cazuri exceptionale. La Lunca este un birou interimar si de a aceea s-a hotarit sa fie delegati doar membrii acestui ", a explicat Liviu Campanu.
Statutul formatiunii, incalcat in judet
Alte nereguli par sa vina din neorganizarea adunarilor generale, sau mai bine-zis, fixarea numarului de delegati inainte de adunari, aceasta reprezentind o incalcare de statut. Nu s-au organizat adunari la Sulita, Trusesti, Mileanca, dupa cum ne-a spus fostul presedinte Neculai Arvinte, sau la Prajeni, unde secretarul Primariei nu stia de vreo adunare. "Am sesizat si eu ca reprezentativitatea la alegeri nu a fost tocmai corecta, dar nu am avut timp sa fac analizeza", a declarat Neculai Arvinte. In plus, in majoritatea comunelor numarul delegatilor era cunoscut inainte de adunarile generale. Si binecunoscuta practica a transportului gratuit oferit de cineva anume a fost folosita. Un autocar a fost pus la dispozitie de Liviu Campanu, presedintele nou ales, pentru delegatia de 30 de persoane de la Sendriceni, pentru cei din Dorohoi, plus alti liberali din Braiesti. Un maxi-taxi a fost pus la dispozitie de organizatia din Saveni pentru delegatii din Vlasinesti. Cel putin asa a declarat Veronica Crap, presedinta organizatiei de aici.
Nemultumiri in urma alegerilor s-au referit si la unii dintre membrii Biroului Permanent Judetean (BPJ) ales sau la componenta comisiilor. Membrii de partid spun pe ascuns si ca Cristina Bahrin, membra a BPJ, este vara dreapta cu noul presedinte, iar Cristian Cretu, presedintele Comisiei de Onoare si Arbitraj este considerat "baiatul de casa" al deputatului. Ca de obicei la alegerile de partid, desi neoficial multi liberali recunosc faptul ca nu le-a convenit organizarea alegerilor, oficial nu a contestat nimeni nimic, nici in timpul conferintei, nici dupa aceea, indiferent daca sint membri simpli sau sint membri in conducere.
Alegerile pot fi anulate de Bucuresti
Conform unor calcule facute din interiorul organizatiei la alegerile de duminica nu ar fi trebuit sa participe mai mult de 667 de membri. "Modul de organizare si numarul de participanti ma fac sa cred ca aceste alegeri au fost o mascarada. As spune mai multe, dar deocamdata ma abtin", a declarat Daniela Azamfirei, presedintele organizatiei din Mileanca. "Am auzit si eu o serie de voci care spun ca anumite lucruri nu au fost corecte. Voi face o analiza si vom vedea. Daca intr-adevar s-a incalcat regulamentul si statutul, pot spune ca voi merge departe", a declarat Corneliu Popescu, candidat la functia de presedinte. Fost presedinte al Comisiei de Onoare si Arbitraj, acesta a precizat ca alegerile pot fi anulate doar de puterea centrala. "Listele cu delegatii au fost verificate de trei ori de Biroul central. Nu cred ca datele de care dispuneti sint corecte. In primul rind, pentru ca liberalii aflati acum la PLD nu le-au actualizat inca din septembrie 2006", s-a aparat Liviu Campanu. Presedintele ales a precizat ca autocarul a fost platit din cotizatiile de partid si ca era necesar, data fiind distanta dintre Sendriceni si Botosani. "Despre masina de vot a PSD se vorbeste prea putin, iar despre alegerile de la PD, cu un singur candidat, nu se vorbeste deloc. In schimb, acolo unde este democratie se cauta nereguli", a concluzionat presedintele