Primarul renunţă la regulamentul contestat de presă

primarul Ovidiu Portariuc
primarul Ovidiu Portariuc

Primarul Ovidiu Portariuc va retrage, la solicitarea Asociaţiei Judeţene a Jurnaliştilor Profesionişti Botoşani, proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de acreditare a reprezentanţilor mass-media pe lângă autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria Municipiului Botoşani. Anunţul a fost făcut, luni, de Portariuc, în urma unei întâlniri cu ziariştii din Botoşani.

Primarul municipiului Botoşani a declarat că regulamentul respectiv a pornit din „raţiuni organizatorice şi din dorinţa de a organiza un acces mai facil presei”. Deşi primarul a cerut în cadrul întâlnirii o propunere de regulament care să fie acceptată de mass-media locală, el a fost contrazis de ziarişti, care i-au spus că nu este necesar un astfel de regulament când există Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. Reprezentanţii publicaţiilor media din Botoşani au acuzat, de asemenea, faptul că nu au fost consultaţi înainte de a fi publicat proiectul spre dezbatere. Ei au spus că nu este necesar un regulament pentru ca ziariştii să poată a avea acces în Primăria Botoşani, ci acest lucru se poate face doar pe baza legitimaţiei de serviciu, aşa cum se procedează în orice instituţie publică.

Este o direcţie greşită. Nu vă acuz de rele intenţii. Poate aveţi 30 de ziarişti pe cap în fiecare zi şi poate mai aveţi şi treabă. Pentru asta sunt consilieri, pentru asta sunt manageri, altfel de manageri. Este o mulţime de lume cu care se poate discuta. Este o chestie foarte simplă şi nu trebuie regulament pentru asta. Consilieri locali au o mulţime de treabă în Botoşani, inclusiv dumneavoastră, nu a pierde vremea cu aceste probleme. Dar să ajungem că ne refuzaţi accesul la şedinţele de Consiliu Local, de acum este amuzant„, a declarat Cătălin Moraru, redactor şef la cotidianul „Monitorul de Botoşani”.

După ce s-a scris în presă despre conţinutul proiectului şi despre faptul că draftul de act normativ impune, ilegal şi neconstituţional, condiţii restrictive la acreditarea jurnaliştilor şi oferă, în acelaşi timp, puteri discreţionare primarului în acordarea sau ridicarea acreditărilor lucrătorilor din mass-media, respectiv că numai jurnaliştii acreditaţi pot participa la şedinţele Consiliului Local, primarul Portariuc a spus că va lua câteva măsuri disciplinare „pentru cei care au avizat acest proiect, astfel încât au scăpat anumite interpretări, inclusiv cea în care primarul oferă sau retrage acreditarea„.

După discuţii aprinse, s-a ajuns la concluzia ca accesul ziariştilor în Primăria Botoşani să se facă pe bază de legitimaţie de serviciu, iar proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de acreditare a reprezentanţilor mass-media pe lângă autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria Municipiului Botoşani să fie retras.

Iniţial s-a dorit o facilitare a accesului presei. Dacă au existat erori de comunicare, ni le asumăm, iar în cazul celor care au greşit se vor aplica măsuri disciplinare. Dacă, din discuţia cu dumneavoastră, a reieşit că nu este necesar un astfel de regulament, atunci înseamnă că nu mai este necesar şi vom merge pe acelaşi sistem ca până acum. Mie îmi pare rău că acest dialog nu a avut loc înainte, înţelegând că acesta este procesul normal al unui act legislativ, de a fi întâi publicat şi apoi oferit dezbaterii publice. Practic, acum realizăm această dezbatere publică, din care a rezultat că acest regulament nu este necesar şi poate limitează anumite libertăţi sau îngrădeşte accesul, atunci revenim asupra lui şi rămânem la o formă simplificată, şi anume accesul pe bază de legitimaţie, aşa cum s-a făcut până acum„, a fost poziţia oficială a primarului Ovidiu Portariuc.

Mai mult, primarul a anunţat că va amenaja o cameră specială, unde presa să aibă acces la două calculatoare, contectate la internet, astfel încât ziariştii să poată redacta ştirile. Tot aici, vor fi puse la dispoziţia ziariştilor informaţii de inters public din Primărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *