Primarul Portariuc acuzat că limitează libertatea de exprimare

ovidiu portariucAsociaţia Judeţeană a Jurnaliştilor Profesionişti (AJJR) Botoşani solicită primarului municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, să retragă o iniţiativă care are ca scop îngrădirea libertăţii de exprimare. Primarul Botoşaniului a lansat, vineri, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de acreditare a reprezentanţilor mass-media pe lângă autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria Municipiului Botoşani, care încalcă atât articolul 30 din Constituţia României, Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a normelor metodologice de aplicare, precum şi Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale.

Regulamentul de acreditare a jurnalistilor propus de Portariuc

Draftul de act normativ impune, ilegal şi neconstituţional, condiţii restrictive la acreditarea jurnaliştilor şi oferă, în acelaşi timp, puteri discreţionare primarului în acordarea sau ridicarea acreditărilor lucrătorilor din mass-media.

Proiectul prevede că doar jurnaliştii acreditaţi pot participa la şedinţele Consiliului Local, în condiţiile în care, potrivit Legii administraţiei publice locale, şedinţele Consiliului local sunt publice.

De asemenea, documentul conţine posibilitatea ca primarul să retragă definitiv acreditarea unui jurnalist pentru încălcarea regulamentului propus de el.

AJJP atrage atenţia că proiectul de hotărâre lansat spre dezbatere publică nu a fost supus unei consultări cu organizaţiile profesionale din domeniul media, iar forma acestuia denotă atât lipsă de transparenţă, cât şi rea-intenţie a reprezentanţilor administraţiei locale cu privire la activitatea jurnaliştilor.

AJJP invită primarul municipiului Botoşani la o dezbatere pe tema acreditării jurnaliştilor, dar şi pe tema dezvoltării relaţiilor publice în interesul exclusiv al cetăţenilor.

One thought on “Primarul Portariuc acuzat că limitează libertatea de exprimare

  1. Felicitari pentru abordare!In sfârșit un ziarist care a înțeles ca e vorba despre o dezbatere si nu de un abuz.Respect!Poate ar fi cazul sa faceți reguli de conduita pentru cei care vor sa se afilieze organizației mentionate in articol.Sunt cetățeni afiliati care nu va fac cinste.Pana la urma ziaristii trebuie sa fie modele din punct de vedere moral.Nu cred ca atacul la persoana,santajul si ”mistocareala” sunt soluții pentru evoluția pozitivă a societății noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *