Fete parfumate şi machiate, pline de păduchi

Ecaterina Chihaia
Ecaterina Chihaia

Elevii din mediul urban s-au prezentat la şcoală mai neîngrijiţi decât cei din rural. Cel puţin asta o arată rapoartele de control trimise de medicii de familie Direcţiei de Sănătate Publică. Potrivit repezentanţilor DSP, şi la începutul acestui an şcolar au fost depistaţi copii cu păduchi, angine şi alte boli parazitare, în urma triajului epidemiologic efectuat în şcolile botoşănene de cadrele medicale.

Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog şef la DSP, a declarat că din cei 44.000 de elevi controlaţi 205 au fost găsiţi cu păduchi, majoritatea acestora fiind  din mediul urban. Cu angine au fost depistaţi 142 de elevi, din care 113 în urban şi 29 rural. De asemenea, au mai fost depistate 50 de cazuri de micoze, din care 25 urban şi 25 rural, precum şi alte boli parazitare depistate la 58 de elevi.

Cadrele medicale susţin că în foarte multe cazuri cei care aveau păduchi erau tinere care la prima vedere păreau îngrijite, fiind machiate şi parfurmate.

Păduchii nu cunosc graniţele urban-rural şi nici nu ţin cont de faptul că eşti parfumat. Trebuie să fii spălat bine, cu apă caldă şi săpun. Dintre elevii controlaţi, nu au fost cazuri de scabie. Numărul elevilor este mult mai mare, însă sunt cabinete care nu au raportat situaţia„, a declarat Ecaterina Chihaia.

La nivelul judeţului Botoşani învaţă peste 78.000 de elevi, iar trierea epidemiologică s-a realizat la peste 44.000 de elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *