Viaţă de lesbiene la Botoşani. Martirele de la capătul ţării

Cum e să fii diferită într-o lume a bărbaților și a regulilor sociale întipărite adânc în mentalitatea oamenilor. În Botoșani mai degrabă poți fi marțian decât lesbiană acceptată. „Eu nu mă joc, azi cu una, mâine cu alta…”, spune severă Mariana, o membră de vârsta a doua a comunități gay , ea însăși pătrunsă de principiile sănătoase ale dragostei eterne și ale unei vieți statornice.


Lesbiene în pragul senectuţii. Pe cel mai important portal de matrimoniale gay din România, imfree.ro, se găsesc câteva sute de profiluri cu lesbiene din judeţele Moldovei. Cele mai surprinzătoare sunt Sabrinna, 48 ani, care afirmă că locuieşte în Holboca, comună limitrofă Iaşului, dar şi Mariana, de 50 de ani, din Botoşani.


Umilită de colegi

Un cont pe imfree.ro, site pe care se adună membrii comunităţii LGBT din România, acronim pentru colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transexuală, îţi aduce instant cele mai tari poveşti de viaţă pe care le-ai auzit vreodată. De exemplu, Sabrinna, 48 de ani, e o lesbiană în căutarea sufletului pereche. Acum, o face în mediul online, dar pe vremuri lucrurile erau mult mai complicate. De exemplu, pe vremea lui Ceauşescu, acum mai bine de 30 de ani, a avut de pătimit din cauza atracţiei sale faţă de femei.


„Am făcut liceul la Iaşi şi tot atunci mi-au descoperit colegii relaţia pe care o aveam cu o fată din clasă”, explică ea prin ce a trecut. Episodul a marcat-o profund, mai ales că cei din clasă au tachinat-o săptămâni în şir. „Au râs de noi, ne-au găsit scrisorile de dragoste, le-au aruncat prin clasă. Nici nu vreau să mai povestesc. M-am mutat la alt liceu şi acolo am absolvit”, spune Sabrinna. Acum, femeie în toată firea, Sabrinna s-a retras într-un sat din coasta Iaşului. La profilul de pe site spune că trăieşte în Holboca. Ca femeie, dacă-i soliciţi o întâlnire chiar la ea în comună, bate în retragere. Vrea mai întâi o relaţie în mediul virtual care abia apoi să se concretizeze în viaţa reală.

Visătoarea

Apropiată ca vârstă, Mariana are 50 de ani şi trăieşte în Botoşani. În fotografia de profil, Mariana pozează într-o poziţie provocatoare. Decorul nu prea cadrează: se află într-o bucătărie modernă, complet utilată. După câteva schimburi de replici, Mariana a făcut pasul decisiv: mi-a cerut să ne întâlnim, eventual chiar la ea în Botoşani. Invitaţia a venit însă alături de un avertisment rostit răspicat. „Fără aventuriere. Încă mai cred că există şi dragoste între două femei, mereu am visat să existe cineva care să mă valoreze şi să mă iubească aşa cum sunt, oferind acelaşi lucru în schimb, mereu am sperat că voi întâlni respect şi înţelegere, dăruire şi nu în ultimul rând, ci dimpotrivă, să pot din nou iubi şi eu. Nu îmi place să mă joc, azi vino, mâine pleacă”. În cealaltă poză de pe profil, Mariana apare alături de altă femeie, undeva pe malul mării, prin Italia. Un semn că, poate, iubirile trecute greu îşi mai găsesc înlocuitoare.

Ceva palpabil

Dar site-ul găzduieşte şi tinere cu aceleaşi preocupări. O fată frumuşică, subţirică la mijloc, e mai degrabă în vizită. Spune că nu a mai încercat niciodată cu o femeie. „Dar nu se ştie niciodată ce poate rezerva viitorul”, aruncă ea nada. Ynna în vârstă de 18 ani şi prietenele ei, Cristina tot din Iaşi, 20 ani, şi Ingrid, 21 ani, ştiu exact ce vor. Dacă eşti dispusă să te muţi în Iaşi, în viitorul apropiat…let’s talk. If not…hmmm, m-am săturat de socializare, vreau ceva mai palpabil. Sunt de felul meu o persoană care spune lucrurilor pe nume”, spune Ingrid.

Aventuri în UK

Iulia, tot ieşeancă, duce dorul plăcerilor trăite cu Alice în Liverpool. Alice, zisă Cheetah, adică puma. „Eram cu partenera mea şi alte 70 de lesbiene într-un club. Poţi să îţi imaginezi atâtea lesbiene într- o cameră?„, întreabă Iulia. „Aveam bilete la eveniment, s-a cântat, a fost stand-up comedy cu actriţe lesbi şi paradă de modă”. Chiar şi aşa, Iulia zice că evenimentul cu pricina a avut drept unic scop socializarea.

Noi căutăm prietene pe termen lung. Nu căutăm doar plăcerea cum fac homosexualii”, explică Iulia. De când a revenit din Anglia, îşi face prietene pe internet şi iese din când în când la o plimbare cu ele. Dar întotdeauna se întoarce dezamăgită. „99% dintre femeile cu care am conversat şi care au binevoit să se întâlnească cu mine sau să-mi trimită poze cu ele, arată ca nişte mini-bărbaţi. Dacă eu sunt gay, (urăsc să folosesc termenul „lesbien”), prin urmare îmi plac FEMEILE, cum ar putea să mă atragă o femeie-bărbat?!”, se revoltă Ingrid împotriva lesbienelor moldovence. Tocmai de aceea, Ingrid îşi plănuieşte întoarcerea la Alice, puma din Liverpool, care între timp s-a cuplat cu o malayeziană.

 Zi-i că o iubeşti

Laura din Bacău, în vârstă de 28 ani, a trăit şi ea o relaţie dureroasă. „Mă îndrăgostisem de o tipă care era cu un tip. Erau logodiţi şi băgam mâna în foc că e hetero. Noi ne cunoscusem printr- o amică care era lesbi şi venise la o întâlnire de-a fetelor. Nici nu ştiu când mi-am pierdut capul după ea. Şi în tăcerea mea sufeream mult pentru că între timp devenisem prietene, din ce în ce mai apropiate, dar pe dinăuntru mă măcina că nu îi pot spune „hei, ştii că m-am îndrăgostit de tine?„. Deja începusem să ne cunoaştem destul de bine şi să-mi ştie reacţiile. Într-o zi m-a întrebat de ce sunt aşa agitată de şi că mă simte aşa… Atunci i-am spus, mai pe ocolite, că m-am îndrăgostit de ea”. S-au despărţit din cauza prietenului şi au stat departe una de alta mult timp. Până într-o zi când fosta fată hetero a căutat-o după dezamăgirile cu alţi băieţi. „Ei, şi acum sunt împreună cu ea, avem ceva timp… ne completăm foarte bine”. O poveste cu happy end. Şi totuşi ce caută Laura pe un site unde utilizatorii vin să-şi întâlnească perechea?

„Colegii mă întreabă de ce nu mă rad sub braţ. Aşa am eu încredere în mine”

Pe site-ul imfree.ro, căutând lesbiene din Iaşi găseşti în jur de 100 de profiluri. Unul dintre ele este al Imposibilei, o fată zâmbitoare, lângă o bibliotecă plină de pahare şi sticle. Imposibila declară că a împlinit 29 ani şi locuieşte în Iaşi. „Îmi rad capul din 2008. Îmi place că lumea se uită dup mine şocată şi fascinată. Mulţi îmi spun că mi se potriveşte, mă întreabă de câte ori mi-l tai, dacă îl spăl cu şampon. Le zic că îmi place să mă trezesc dimineaţa şi să nu mă doară capul de cum îmi stă părul. Unii mă întreabă de ce mă rad în cap şi nu mă rad sub braţ. Mie îmi place aşa cum sunt, o dată la două săptămâni îmi rad părul de pe cap şi am din nou încredere în mine”, spune Imposibila, care recunoaşte că din când în când mai agaţă un băiat de pe site şi iese la joacă cu el.


Sursa:evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *