Proiect transfrontalier pe domeniul situaţiilor de urgenţă, discutat la Botoşani de oficiali din Republica Moldova şi România

intalnire isu botosani republica moldovaŞeful Departamentului de Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, Mihail Harabagiu, s-a întâlnit, vineri, la Botoşani, cu inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Marcel Sorin Lucaciu, dar şi cu şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Radu Anton, pentru a discuta amânunte privind implementarea unui proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă. Potrivit inspectorului general al IGSU, prin acest proiect se are în vedere constituirea unei subunităţi de intervenţie pentru salvare din apă pe partea pământului românesc şi a unei subunităţi de intervenţie în caz de inundaţii în Republica Moldova.

Suntem în faza în care acest proiect se scrie, se elaborează şi sperăm ca împreună cu ei să le dăm tot sprijinul de care au nevoie, pentru ca acest proiect să fie aprobat şi să fie un succes. Având în vedere că s-a semnat acordul de asistenţă mutuală între România şi Republica Moldova, am început deja să pregătim comitetele care trebuie să implmenteze acest acord. Noi sperăm ca ele să fie ratificate cât mai repede atât în Parlamentul Republicii Moldova, cât şi în Parlamentul României, moment în care noi vom trece la treabă şi suntem pregătiţi deja ca în maxim 20-30 zile să putem să constituim comisia mixtă şi să stabilim programul de activităţi comune„, a spus col. Marcel Sorin Lucaciu.

În cadrul acestei întrevederi s-a discutat despre perspectivele cooperării între cele două state în marja Acordului bilateral de cooperare în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării efectelor dezastrelor între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, semnat în luna martie 2012.

După şedinţa de lucru, cei doi oficiali au depus jerbe de flori la monumentul eroilor pompieri din faţa inspectoratului. Oaspeţilor li s-au prezentat noile autospeciale de intervenţie din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.  

Am venit ca la nişte prieteni foarte apropiaţi, care ne ştim de mai mulţi ani. Am avut şi o temă de discuţie ce ţine de activităţile de zi de zi, de implementarea şi realizarea unui proiect destul de important atât pentru partea moldovenească, cât şi pentru judeţul Botoşani„, a declarat col. Mihail Harabagiu.

La final, delegaţiile au asistat la câteva exerciţii demonstrative.

Este o întâlnire care ne onorează, faptul că ea a avut loc la Botoşani. Asta înseamnă că şi noi, botoşănenii, suntem respectaţi pentru munca noastră şi le adresez mulţumiri că au acceptat această întâlnire la Botoşani„, a spus col. Radu Anton, şef ISU Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *