Înfiinţarea cimitirului privat din Botoşani, contestată de Biserică. Vezi ce spune proprietarul acestuia

Lipsa locurilor de veci din municipiul Botoşani, în cimitirele administrate de Urban Serv, a devenit un bun prilej pentru omul de afaceri Bebi Anghelache să îşi facă un cimitir privat, unde, contra unei anumite sume de bani, botoşănenii îşi pot îngropa rudele decedate.

Înfiinţarea cimitirului privat din Botoşani nu este privită cu ochi buni de Biserică. Aceasta condamnă faptul că ritualul sacru al înmormântării a devenit o afacere.

 „Pentru faptul că a aparut acest cimitir, Biroul de Presă al Patriarhiei Române spune destul de clar care ar fi inconvenientele. În primul rând, tulburarea păcii confesionale, în perimetrul cimitirelor deţinute de operatori economici, fundaţii şi asociaţii. Şi ştim foarte bine că Biserica ortodoxă urmăreşte pacea, iar să te baţi pentru un loc în cimitir cu alte confesiuni nu este plăcut nici lui Dumnezeu şi nu aduce niciun bine omului. Al doilea, instabilitatea cimitirelor deţinute de aceşti operatori economici, trebuie stabilitate pe termen lung. Nu se poate. Acum am înţeles că este un nou preţ pe un loc de veci.Mâine, fiind privat, dâm alt preţ şi ajungem să ne batem şi cu morţii şi cu toate celelalte. Eu cred în raţiunea fiecărui om, în moralitatea fiecărui om, şi putem câştiga bani din afaceri profitabile, dar nu cu morţii şi legile acestea care ţin de cinstirea cum trebuie a morţilor, a eroilor, a persoanei umane”, a declarat preotul Partenie Apostoaie.

De cealaltă parte, proprietarul cimitirului privat susţine că a făcut totul legal şi a ţinut cont inclusiv de legile bisericeşti în momentul în care a decis înfiinţarea acestui cimitir.
El a declarat că a purtat discuţii înainte de a începe afacerea chiar cu protopopul din Botoşani.

“Am luat un certificat de urbanism, am vorbit cu Biserica, am vorbit cu Mitropolia, am mers la părintele protopop. Eu nu fac afaceri cu morţii. Este un teren pe care este şi normal să îl pun la dispoziţia municipiului Botoşani, unde oamenii să-şi îngroape morţii pentru că văd că autorităţile nu fac nimic în privinta asta. Eu nu pot să îl dau gratis, am cheltuit miliarde acolo, trebuie întreţinut”, a declarat proprietarul cimitirului, Bebi Anghelache.

Până în prezent, omul de afaceri a investit în cimitirul privat peste 400.000 de euro.Pentru concesionarea unui loc de veci pe 100 de ani, botoşănenii trebuie să plătească 2500 de lei la cimitirul privat Eternitatea2.

2 thoughts on “Înfiinţarea cimitirului privat din Botoşani, contestată de Biserică. Vezi ce spune proprietarul acestuia

  1. …..din cite stiu eu, Domnul Nostru IISUS HRISOS i-a palmuit si alungat din templu pe cei care l-au transformat in Piata…Daca ar veni MINTUITORUL ar face la fel si cu protopopul , care poate fi intrebat cum si-a dobindit aveerile si cum si-a pus neamurile in dregatorii bisericesti…La fel, poate fi vorbas de 99 % dintre preoti care, din salarii de bugetari, au prosperat ca Fat Frumos , intr-un an ca altii in 12……ATENTIE…! DUMNEZEU NU ESTE MITARNIC…!!!
    Bebe Anghelache eswte un prefacut, care vrea sa cistige de pe urma mortilor, ca altii de la societatea STAFF( stim noi cineeeee…!!!) daca era atit de animat de interesul obstii, neamul lui DONA acest teren comunitatii locale…..hiar, apropos…! n-ar vrea sa faca publice imensele cheltuieli pe care le-a facut…?? Pai, dupa ce piere el, neamul lui Anghelache va putea schimba tarifele,durata concesiunii sau destinatia terenului….

  2. Biserica nu are nimic impotriva cimirirelor private in genere, ci doar daca si ingroapa in acelasi cimitir mai multe confesiuni… ar trebui sa va interesati sa vedeti cine e de fapt acest preot partenie si sa vedeti ce interes are….. iar legea cimitirelor obliga administratorii de cimitire (fie ei pers private sau adm locale) sa nu desfasoare alte activitati pe acel teren timp de 30 de ani din momentul expirarii ultimului contract de concesiune… mai bine ar prelua primaria cimitirul privat decat sa distruga stadioanele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *