Barajul de la Vârfu Câmpului ar putea fi terminat în trei ani

prefectul Adrian Constantinescu la barajPrefectul Adrian Constantinescu a ţinut să vadă personal stadiul lucrărilor unui şantier impresionant din judeţ, despre care puţini botoşăneni îşi mai aduc aminte. Este vorba despre barajul pe Siret de la Vârfu Câmpului, lucrare demarată în urmă cu 25 de ani, care a costat până acum peste 900 de miliarde de lei vechi.

Început cu doi ani înainte de căderea regimului comunist, barajul ce are o lungime de 10 kilometri, a fost gândit pentru a elimina riscul de inundaţii din toate localităţile aflate în aval, suplimentarea debitului de apă al Jijiei, pentru a oferi sursă de alimentare sistemelor de irigaţii din zonă, precum şi pentru producerea de energie electrică prin intermediul unei microhidrocentrale.

După Revoluţia din 1989 autorităţile au inclus barajul într-un proiect finanţat în proporţie de 80% de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, beneficiar fiind Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţia Bazinală de Ape Siret.

Deplasat miercuri la faţa locului, prefectul judeţului a putut discuta cu reprezentanţii firmei de construcţii care a contractat lucrarea, cât şi cu cei ai Administraţiei Apelor Române.

Astfel, Adrian Constantinescu a fost informat că toate construcţiile implicate de proiect sunt pe punctul de a fi finalizate. Urmează să fie montate echipamentele de evacuare a apei din baraj, valoarea acestora trecând de 50 de milioane de euro.

Finanţatorul principal a stabilit ca termen final anul 2013, însă partea română va solicita decalarea cu încă un an a perioadei de graţie, discuţiile urmând să aibă loc chiar în zilele următoare.

„Înţeleg că, dacă se vor face plăţile necesare, în 2-3 ani barajul va putea fi dat în folosinţă. I-am asigurat pe reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Apelor că îi voi sprijini pentru deblocarea unor eventuale demersuri. Barajul va aduce multe avantaje locuitorilor din vestul judeţului şi sper să se poată finaliza cât mai curând.”, a declarat prefectul Adrian Constantinescu.

În prezent constructorul lucrează cu 20 de utilaje şi peste 80 de oameni pentru finisarea terasamentului ce va ţine piept miilor de tone de apă. Urmează organizarea unei licitaţii pentru echipamentele care să completeze lucrarea începută în urmă cu un sfert de secol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *