Liviu Axinte, liderul LSI: Vor fi clase la început de an şcolar care nu vor avea cadru didactic

Liviu Axinte, liderul LSI Botosani
Liviu Axinte, liderul LSI Botosani

Reprezentanţii sindicatelor locale din învăţământ susţin că mulţi dintre copiii care învaţă în mediul rural vor merge luni la şcoală, însă nu vor găsi la catedră cadru didactic. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că şi anul acesta vor fi aceleaşi probleme privind ocuparea catedrelor ca şi în anii anteriori. La nivelul învăţământului botoşănean mai sunt libere încă 100 de posturi, iar şcoala începe peste câteva zile.

Sunt convins că anul şcolar va începe fără să fie acoperite toate posturile. Vor fi clase care nu vor avea cadru didactic, iar problema cea mai grea nu este la gimnaziu sau liceu, ci la primar şi grădiniţă. Pe acei copii trebuie să îi aştepte cineva”, a spus Axinte.

El susţine că Ministerul Educaţiei a dat undă verde la organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, în cazul dascălilor care nu au peste 5 la titularizare, însă acest lucru se va întâmpla după data de 17 septembrie, ceea ce este deja târziu.

De partea cealaltă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că problema privind ocuparea posturilor în totalitate va fi rezolvată după prima săptămână de şcoală, în prima săptămână urmând să se apleze la diverse soluţii de avarie.

Într-adevăr, nu putem să forţăm anumite persoane să predea într-un anumit loc. Acolo unde vor exista câteva locuri vacante, nu vor fi de ordinul sutelor, vom accepta cererile cadrelor didactice pensionare sau cadrele didactice care sunt suplinitoare, dar poate că nu au luat la examen peste 5 sau care nu s-au prezentat la examen. Şcolile vor organiza concursuri în prima săptămână de şcoală, astfel încât în a doua vor fi făcute toate încadrările. Până atunci, pentru cele câteva posturi va exista o soluţie de avarie în care cineva să suplinească„, a spus Mihaela Huncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *