O batrina de 82 de ani din Unteni traieste din ajutorul elevilor din sat

O femeie bătrină, singură, in virsta de 82 de ani, care stă la marginea unui sat din comuna UnÅ£eni este vizitată aproape zilnic de copii şcolii, care o ajută la treburile gospodăreşti: ii aduc apă, ii fac focul in casă, dau mincare la păsări. MulÅ£i alÅ£i oameni in virstă din localitate primesc ajutor de la copii. In sat există o comisie de caritate care funcÅ£ionează pe lingă Şcoala Generală şi care işi desfăşoară activitatea impreună cu parohia.

Preşedintele comisiei este profesoara Maria Rotaru, director al Şcolii din Unţeni care şi-a făcut la inceput de martie un bilanţ al activităţii:

-Comisia constituită la nivelul satului UnÅ£eni funcÅ£ionează de mai bine de 8 ani. Membri ai comisiei sunt cadre didactice, elevi de la Şcoala UnÅ£eni, tineri şi alte persoane din sat. Noi am făcut mai intii o evidenţă clară asupra persoanelor in virstă şi bolnave. Am mai luat in evidenţă familii cu mai mulÅ£i copii şi persoane bolnave ce necesită tratamente costisitoare. Am repartizat membrii comisiei pe fiecare persoană. Ajutăm in primul rind in gospodărie. Copiii se deplasează la beneficiari, aduc apă, taie lemne, fac diferite cumpărături. De multe ori duc şi medicamente, atunci cind bolnavii nu se pot deplasa. Copiii au cumpărat chiar cărÅ£i pe teme religioase; merg la cei care simt nevoia lecturii şi le citesc. Fiindcă sunt foarte mulÅ£i elevi implicaÅ£i, voi enumera ciÅ£iva care ajută in mod deosebit: Apetroaie Dragoş, Andriucă Ioan -Ovidiu, Ilincaru Luis, Rotaru Marius, Rotaru Petrică -elevi in clasa a X -a, Nechifor Loredana, Buga Mihaela, Listar Răzvan, elevi in clasa a VIII-a. Dintre cei maturiA -doamnele educatoare Lucia Cucerca şi invăţătoare DoiniÅ£a Ursachi. Şi o serie de foşti elevi ai şcolii care locuiesc in satele Burla şi Soroceni se implică, la rindul lor, in activităţile de caritate, pentru sprijinirea a oamenilor aflaÅ£i in nevoi.

-De unde vin banii pentru a susţine financiar asemenea activităţi?

-Membrii comisiei de caritate contribuie cu anumite sume la activitatea de ajutorare a semenilor. Fondurile sunt repartizate in funcÅ£ie de priorităţi. Mai sunt şi sponsori, persoane aflate in străinătate. Un fost profesor al şcolii din UnÅ£eni, stabilit in prezent in SUA,A Florea Hetriuc şi soÅ£ia sa, Alexandrina, trimit periodic sume destul de importante. AlÅ£i foşti elevi ai şcolii care lucrează in Italia, Grecia contribuie şi ei cu bani la buna activitate a comisiei. Ei ne-au dat incredinÅ£area de a le folosi banii după cum credem de cuviinţă. Beneficiarii ajutoarelor sunt deosebit de impresionaÅ£i atunci cind copiii le deschid uşa. Sunt persoane in virstă care nu mai au pe nimeni. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să facem lucrurile mult mai bune şi mai frumoase. Mai ales vrem ca aceşti copii, să fie cit mai apropiaÅ£i de Sfinta Biserică, să fie buni creştini. Dorim ca dragostea faţă de semeni şi iubirea pe care noi am incercat să o sădim in sufletele lor să se menÅ£ină şi să se dezvolte -incheie directorul şcolii, profesoara Maria Rotaru.

Creaţii literare pe teme religioase

Profesoara Maria Rotaru de la Unţeni este şi conducătoarea unui cerc de creaţie literară a elevilor in cadrul şcolii din localitate. Multe din producţiile cercului abordează teme religioase.

-In cercul de creaÅ£ie literară de la şcoala noastră sunt incluşi elevi de la clasele V -VIII Avind cunoştinÅ£e de Religie, din cadrul orelor de specialitate, din lectura lor suplimentară, multă sensibilitate şi imaginaÅ£ie, ei compun mici creaÅ£ii literare in proză şi versuri, povestioare, reportaje, privind puterea credinÅ£ei respectul Sfintelor TradiÅ£ii, atmosfera din sat in preajma şi in timpul sărbătorilor religioase. De asemenea compun şi versuri pe teme religioase. Aş menÅ£iona in mod deosebit la categoria mici poeÅ£i pe eleva Ursache Magda Maria din clasa a V -a şi eleva Zaharia Alina din clasa a VII -a. AlÅ£ii au realizat frumoase lucrări in proză: Ursache VlăduÅ£ -Iulian, Arcire Bogdan, Adomnicăi Gheorghiţă, Zaharia Alina, Hetriuc LaurenÅ£iu, din clasa a VII -a. O parte din creaÅ£iile elevilor le-am publicat in ziarul local "Ecoul" pe care l-am editat in cadrul clubului de comunicare, acÅ£iune care face parte din Programul pentru invăţămintul rural.