Minori de până în 16 ani folosiţi ca zilieri de agenţi economici

Inspectorii de muncă au derulat, între 27 august şi 8 septembrie, Campania Naţională privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor prin muncă. Campania a vizat identificarea angajatorilor care folosesc persoane cu vârste mai mici de 18 ani fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către aceştia a prevederilor legale referitoare la încadrarea în muncă, condiţiile de lucru, programul de lucru şi timpul de odihnă al tinerilor sub 18 ani.

Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-18 ani depistate fără forme legale de angajare, de a le completa în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia societatea are sediul social, în termenul legal.

Campania privind prevenirea şi combaterea exploatării tinerilor prin muncă are ca obiectiv  conştientizarea angajatorilor privind obligaţia de a respecta legislaţia specifică tinerilor sub 18 ani, în vederea eliminării celor mai grave forme ale muncii copilului şi identificarea  cazurilor de „exploatare a copilului prin muncă”.

La acţiunile de control efectuate în judeţul Botoşani, au  participat echipe mixte alcătuite din inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritoriale de Muncă – compartimentul  Control Relaţii  de Muncă, respectiv inspectori sociali din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Astfel, în urma controalelor efectuate  au fost verificati   23 angajatori nedepistându-se minori care să presteze activitate fără forme legale de angajare. În schimb, au fost constatate cazuri în care utilizatorii au folosit tineri cu vârsta sub 16 ani încadraţi ca zilieri, încălcându-se astfel prevederile  Legii 52/2011. Neîntocmirea documentelor de evidenţă a timpului de lucru,  neînfiinţarea şi netransmiterea în termen la inspectorat a datelor privind Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, neplata drepturilor salariale au fost alte deficienţe constatate.

Au fost aplicate 21 sancţiuni, valoarea totala a amenzilor  aplicate fiind de 21.500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *