E.ON Moldova Distribuţie continuă procesul de integrare a staţiilor de transformare a energie electrice în sistem SCADA

uzina electrica IRE- RENEL- CONEL- E.ONDemarată în luna iulie a.c., investiţia vizează instalarea şi integrarea de sisteme de monitorizare/control local şi la distanţă în 26 de staţii de transformare.Totodată, vor fi montate 508 terminale numerice pentru protecţie şi conducere, precum şi 118 întreruptoare cu vid de 20 kV.

Staţiile de transformare incluse în proiect sunt situate în localităţile: Bacău, Hemeiuşi, Glăvăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Botoşani şi Hudum din judeţul Botoşani, Iaşi, Tg. Frumos şi Ţuţora din judeţul Iaşi, Roznov din judeţul Neamţ, Suceava, Fălticeni, Salcea, Frasin, Gura Humorului şi Rădăuţi din judeţul Suceava şi Bârlad din judeţul Vaslui.

În luna martie 2015, odată cu finalizarea proiectului implementat de E.ON Moldova Distribuţie, vor fi integrate în sistemul SCADA un număr de 79 staţii de transformare dintre cele 133 aflate în zona de activitate a companiei.

În valoare totală de 44,356 milioane de lei, proiectul este finanţat atât din surse proprii ale companiei, cât şi din fonduri nerambursabile în valoare de 16,36 milioane de lei provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională, precum şi din contribuţia Guvernului României, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea  Competitivităţii Economice”.

SCADA  (Supervisory Control And Data Acquisition – Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date)  este un sistem automatizat care permite monitorizarea şi controlul în timp real a parametrilor tehnici de funcţionare ai sistemului de distribuţie. Astfel, în cazul unor disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie electrică, sistemul SCADA emite avertizări, iar dispecerii au posibilitatea de intervenţie rapidă pentru readucerea  sistemului de distribuţie la parametrii optimi prin comanda de la distanţă.

Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, parte integrantă a infrastructurii energetice, reprezintă o prioritate pentru compania E.ON Moldova Distribuţie S.A.

E.ON Moldova Distribuţie va continua şi în anii următori strategia de dezvoltare prin derularea de noi proiecte de investiţii pentru asigurarea funcţionării şi exploatării în condiţii de siguranţă a reţelelor de distribuţie a energiei electrice, în vederea creşterii calităţii serviciilor oferite clienţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *