Introducerea coplăţii aglomerează Unitatea de Primire Urgenţă

UPU BotosaniZeci de botoşăneni iau zilnic cu asalt Unitatea de Primire Urgenţă, pentru a beneficia măcar de un consult gratuit până la introducerea coplăţii în sistemul de sănătate. Gheorghe Apetroaie, medic Unitatea de Primire Urgenţă a Spitalului Judeţean, a declarat că, din nefericire, simplul anunţ privind introducerea coplăţii a determinat un val de pacienţi la UPU. Proiectul de hotărâre de guvern privind coplata în sistemul medical se află în dezbatere publică.

Pacienţii nu au mai trecut pe la medicul de famile, ci au venit direct în urgenţă, acolo unde se ştie că toate manoperele, manevrele, investigaţiile sunt gratuite. Din acest punct de vedere, ne trezim cu cazuri foarte simple, din punct de vedere al diagnosticului şi tratamentului, care ar putea fi rezolvate la cabinetul medicului de familie. Vin cu banalităţi, pentru frica de a nu plăti parte din consultaţii„, a precizat Gheorghe Apetroaie.

Medicii susţin că coplata este privită de toţi pacienţii ca o ameninţare la propriul buzunar şi aşa subţire. Chiar dacă cazurile nu sunt urgente, medicii sunt obligaţi să consulte pacienţii.

Până la această dată, numărul prezentărilor la UPU este de 32.000, adică câte prezentări au fost pe întreg anul trecut.

Coplata ar putea fi introdusă din toamnă. Nivelul coplăţii este minim, între 4 lei la medicul de familie până la 90 de lei la un institut clinic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *