Obrazul subtire cu bani multi se tine: Cit ne costa parlamentarii

Statutul de ales al poporului ii lipseste pe parlamentari de grijile materiale si le asigura toate conditiile pentru a lucra eficient in interesul alegatorilor. Cei 10 parlamentari de Botosani costa lunar statul peste doua miliarde de lei vechi, iar alesii spun ca acesti bani le asigura prestanta de care au nevoie.
Conform unor situatii trimise de Camera Deputatilor si Senat, parlamentarii de Botosani folosesc din plin drepturile banesti prevazute de lege, iar cheltuielile, pe fiecare capitol, nu sint de neglijat. In afara de indemnizatia lunara bruta de minim 53.340.000 de lei vechi, parlamentarii beneficiaza de servicii si activitati care pot depasi lunar 200 de milioane de lei. Este vorba despre sumele pe care alesii botosanenilor le achita pentru intretinerea cabinetelor parlamentare, plata angajatilor, cazare si deplasari in teritoriu. Pentru luna octombrie a anului trecut, spre exemplu, suma forfetara, folosita pentru cabinetele parlamentare, a variat la cei sapte deputati de Botosani intre 60 de milioane, la Costica Macaleti, si 82,9 milioane de lei la Mihai Malaimare. Diurna, de teritoriu si de deplasare la lucrarile Parlamentului, este intre cinci milioane, la Mihai Malaimare si 32 de milioane de lei, la Catalin Buhaianu si Liviu Campanu. Transportul decontat de deputati a costat in aceeasi luna intre 5 si 23 de milioane de lei, de persoana, iar cazarea intre 1,5 si 73 de milioane. Diferenta vine de la optiunea de cazare aleasa de fiecare deputat, singurul cazat la Hotelul "Bucuresti ", al parlamentarilor, fiind Costica Macaleti. Majoritatea deputatilor au preferat sa-si inchirieze un apartament sau o garsoniera in Bucuresti, insa chiriile decontate de ei par sa fie mai mari decit preturile de pe piata imobiliara. Conform unei agentii de profil, in zona centrala sau semicentrala, o garsoniera sau un apartament cu doua camere poate fi inchiriata cu 300, respectiv 500 de euro, adica maxim 17 milioane de lei vechi. Cinci dintre deputati care declara ca stau in garsoniere sau apartamente cu doua camere sustin ca dau pe chirie intre 23 si 30 de milioane de lei. La capitolul deplasarilor in strainatate doar trei deputati au beneficiat de sume speciale, acestia fiind Stefan Baban, Liviu Campanu si Doina Dretcanu. Cheltuielile pot ajunge pina la 62 de milioane de lei pentru cazare, cum este cazul Doinei Dretcanu.

Senatorii, mai scumpi decit deputatii

Cei trei senatori de Botosani au acelasi nivel salarial ca al deputatilor insa sumele pentru functionarea birourilor parlamentare sint mai mari. Acestea variaza intre 88 si 99 de milioane de lei pe luna, iar deplasarile in strainatate cele mai piperate le-a facut Razvan Theodorescu, acestea costind in octombrie 49 de milioane de lei. Deplasarile interne cele mai costisitoare apar in rubrica lui Mihai Tabuleac, valoarea acestora fiind de 73 de milioane de lei. "Sincer, nu-mi explic aceasta suma. Cred ca este o greseala pe undeva. Poate fi mai mare decit a celorlalti senatori pentru ca ceilalti doi nu sint din Botosani si nu vin la Botosani la fel de des ca mine", a comentat Mihai Tabuleac. Senatorul este singurul care locuieste la Hotelul "Bucuresti", ceilalti colegi ai sai avind casa proprie in capitala.

Costuri justificate de alesi

Cheltuielile facute pentru cabinetele parlamentare isi gasesc, conform legii, justificare in activitatea zilnica a acestora. O vizita la toate cabinetele din municipiul Botosani arata, insa, ca situatia nu este chiar asa. Miercuri, 14 februarie, la ora 12, cabinetele deputatilor Liviu Campanu si Stefan Baban erau inchise, biroul liberalului neavind nici macar firma la sediul PNL Botosani. La aceeasi ora reprezentanta de la cabinetul Doinei Dretcanu era plecata "sa dea un examen", in cabinetele lui Costica Macaleti si Catalin Buhaianu secretarul sau consilierul, dupa caz, juca solittaire pe calculator, singurele cabinete unde reprezentantul deputatului era preocupat de o activitate de profil fiind cele ale lui Mihai Malaimare si Radu Dragus. Joi, 15 februarie, la ora 12, cabinetul senatorului Razvan Theodorescu era inchis, pentru ca reprezentanta acestuia este si secretara la o facultate particulara, cabinetele celorlalti doi senatori fiind deschise si in functiune.
A?"Am sase consilieri-consultanti, cu salarii pe care nu sint de acord sa le spun. In Bucuresti am inchiriat un apartament, nu spun unde. Nu agreez ideea hotelului pentru ca acolo ajungi sa te inveti cu prea mult bine. Ti se aduc toate la nas ", a comentat deputatul PD Radu Dragus. Costica Macaleti, deputat PSD a precizat ca are trei angajati, iar suma forfetara se duce pe telefoane, chirie, publicatii si alte servicii de la cabinet. "Stau la Hotelul A?BucurestiA?, pentru ca imi face cineva curat. Sint foarte comod si nu dau cu aspiratorul decit in week-end cind ma pune soti ", a spus Costica Macaleti. Colega acestuia de la PSD, Doina Dretcanu a explicat ca are cinci cabinete si patru sau cinci consilieri din care doar doi au contracte de munca pe perioada determinata. "Pe ceilalti ii platesc in functie de actiunile in care sint implicati. In Bucuresti am inchiriat un apartament cu doua camere, pentru ca la hotel nu era suficient spatiu", a afirmat Doina Dretcanu, adaugind ca deplasarile in strainatate au avut ca destinatie doua intruniri interparlamentare de la Geneva. "Am cinci cabinete parlamentare si cinci consilieri, toti cu carte de munca. Din decembrie 2004 doar trei week-end-uri nu am fost acasa. Pentru cazarea din Bucuresti fac economie la bugetul de stat inchiriind o garsoniera in Ghencea", a spus Liviu Campanu, deputat PNL. Acesta a adaugat ca in deplasarea din strainatate din octombrie a fost conducatorul unei delegatii a Comisiei pentru Initiativa Central-europeana in Albania. Catalin Buhaianu, de la PSD sustine ca are doua cabinete parlamentare si patru consilieri, cheltuie lunar 2,5 milioane de lei pe benzina, iar la Bucuresti locuieste intr-un apartament cu doua camere din zona 13 septembrie. "30% din suma forfetara ramine la dipozitia parlamentarului si mi se pare normal. Un parlamentar trebuie sa aiba prestanta. Si apoi nici cheltuielile de la partid nu sint putine ", a declarat acesta.
"Momentan am doi consilieri insa am avut si altii, pe care i-am platit punctual. Iar diurnele si transportul sint reduse ca valoare pentru ca nu imi permite programul din Bucuresti sa vin prea des la Botosani", a declarat Mihai Malaimare. Deputatul Stefan Baban a refuzat sa comenteze telefonic cifrele oferite de camera. Senatorul Razvan Theodorescu sustine ca are sase angajati, dar nu poate spune detalii despre cheltuieli pentru ca are un consilier care se ocupa de acest capitol. Consilierul sau spune insa ca senatorul are doar doi angajati cu contract de munca pe perioada determinata. "In mod normal trebuia ca angajatii senatorului sa fie angajatii Senatului si sa nu trebuiasca sa fac eu platile. Ma deplasez saptaminal daca nu la Botosani la Harghita, pentru ca mai am un cabinet parlamentar acolo", spune Gavrila Vasilescu, senator PC, adaugind ca are trei consilieri.

Audiente putine la cabinetele parlamentare

Sapte dintre parlamentarii de Botosani au cabinetele in Palatul Administrativ si nu platesc nici o chirie. Sumele pe care le achita pentru intretinere variaza intre 1,7 si 6,3 milioane pe trimestru, bani in care intra costul energiei electrice, termice si al curateniei. Singurul care a dorit sa nu i se curete cabinetul de catre personalul prefecturii este Stefan Baban care plateste cea mai mica dintre sume. Doina Dretcanu, Liviu Campanu si Radu Dragus au cabinete la sediile partidelor din care fac parte. Audientele oferite prin intermediul acestora depind, dupa cum spun consilierii parlamentari, de culoarea politica a alesului local. "Acum, pentru ca PSD nu este la putere, numarul lunar de audiente solicitate de botosaneni este redus. Cam trei -patru pe saptamina", a declarat consilierul deputatului Costica Macaleti. La senatorul Gavrila Vasilescu numarul audientelor este de de trei pe luna, reprezentantii cabinetului parlamentar plingindu-se de faptul ca cele mai multe nu au nici o legatura cu activitatea biroului. "Vin pe probleme funciare, sa ceara bani, sa se plinga ca nu au unde munci. Altii vin pentru consiliere juridica si gasesc intelegere. Cind e cazul ii directionam catre alte institutii", a precizat unul dintre consilierii senatorului PC. Cele mai multe audiente par sa fie solicitate pentru deputatul PD Radu Dragus si Mihai Tabuleac, senator de culoare liberal-democrata la aceasta data. "Sint luni in care se inscriu peste 30 de solicitanti in audienta. Nici unul dintre ei, insa, nu vizeaza o modificare concreta a vreunei legi", a declarat reprezentanta biroului senatorului ex-liberal.

Cheltuieli suportate din buget

Conform legii, in scopul exercitarii mandatului in circumscriptiile electorale, deputatii si senatorii primesc lunar o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta. In limitele acestei sume, deputatii si senatorii pot organiza, separat sau prin asociere, birouri parlamentare, de regula, in circumscriptiile electorale in care au fost alesi. Chiria aferenta spatiilor, cheltuielile de intretinere, drepturile banesti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor si alte cheltuieli aferente exercitarii mandatului se asigura din sumele forfetare. Deputatii si senatorii prezenti la lucrarile Parlamentului, care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti, primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara prevazuta pentru deputat sau senator. Deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti li se asigura pe durata mandatului cazare gratuita sau, la alegere, daca nu beneficiaza de cazare gratuita, li se acorda, pe noapte, pe baza de declaratie pe propria raspundere data in conditiile legii, 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere. Deputatii si senatorii beneficiaza, pe perioada mandatului, de transport intern gratuit pe liniile aeriene interne, auto, fluviale si pe calea ferata, cu orice categorie de trenuri de calatori, la clasa I. Deputatii si senatorii beneficiaza, pe perioada mandatului, de autoturism pentru deplasari in circumscriptia electorala, necesar activitatilor legate de exercitarea mandatului. Cei care folosesc autoturismul proprietate personala pentru a se deplasa saptaminal din localitatea unde domiciliaza la Bucuresti si inapoi, cei care au domiciliul in Bucuresti si se deplaseaza saptaminal in circumscriptia electorala in care au fost alesi vor primi contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 km parcursi.

Deputati:
Stefan Baban,
octombrie – 22.801,33 lei noi,
noiembrie – 18.442,89 lei noi

Catalin Buhaianu,
octombrie -18.953,3 lei noi,
noiembrie – 18.943 lei noi

Liviu Campanu,
octombrie 22.988,91 lei noi,
noiembrie – 17.787 lei noi

Radu Dragus,
octombrie 18.805 lei noi,
noiembrie – 18.642 lei noi

Doina Dretcanu,
octombrie 26.218,24 lei noi,

noiembrie 23.644,59 lei noi

Costica Macaleti,
octombrie 23.062,02 lei noi,
noiembrie 22.615,1 lei noi

Mihai Malaimare,
octombrie 14.865,67 lei noi,
noiembrie 13.136,97 lei noi

Senatori:
Razvan Theodorescu,
octombrie21.602,29 lei noi,
noiembrie 16.064,99 lei noi

Mihai Tabuleac,
octombrie 22.505,03 lei noi,
noiembrie22.232,25 lei noi

Gavrila Vasilescu,
octombrie 17.081,22 lei noi,
noiembrie 16.565,29 lei noi