Grindina a făcut pagube de peste 5 milioane lei în judeţ

Comisiile constituite din ordinul prefectului pentru evaluarea daunelor cauzate de grindina din luna iulie şi-au finalizat rapoartele. Centralizarea acestora arată că gheaţa căzută în nopatea de 15 iulie a cauzat pagube de peste 50 de miliarde de lei vechi, doar la casele şi anexele din zona afectată. Acestora li se adaugă peste 17.000 de hectare de teren, pe care grindina a compromis în totalitate culturile fermierilor. Evidenţele făcute la faţa locului de specialişti arată că doar 30% dintre proprietarii de case şi terenuri au încheiate asigurări pe baza cărora să poată primi despăgubiri de la societăţile de profil.

Cele mai mari daune au fost provocate în comuna Ungureni, unde pagubele din gospodării au fost evaluate la peste 2,3 milioane de lei, fiind, totodată, afectate culturile de pe o suprafaţă mai mare de 3.700 de hectare de teren. Reparaţiile ce se impun la casele şi anexele stricate de gheaţă în comuna Văculeşti sunt de peste 950.000 de lei, în Vârfu Câmpului, depăşesc 680.000, iar la Nicşeni, trec de 450.000 de lei. Printre localităţile care au suprafeţe mari de teren cultivat afectate de grindină se află şi Mihălăşeni, Ripiceni şi Vlăsineşti. În total, gheaţa de mari dimensiuni căzută la mijlocul lunii iulie a făcut pagube în 19 localităţi din judeţ.

„Situaţia centralizată va fi transmisă Guvernului şi voi începe demersurile pentru ca botoşănenii afectaţi de gheaţa  ce le-a stricat casele şi culturile să poată fi ajutaţi de Bucureşti. Vom căuta o formă de despăgubire, însă, cea mai bună măsură de protecţie pe viitor rămâne asigurarea imobilelor şi a culturilor.”, a declarat Adrian Constantinescu, prefectul judeţului Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *