Peste 800 de deținuți așteptați duminică la vot

sectia de votare 6La nivelul Penitenciarul Botoşani s-au demarat pregătirile pentru organizarea referendumului din data de 29 iulie. În acest sens, persoanele care se află în executarea unei pedepse privative de libertate şi cele aflate în arest preventiv, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, fără a mai exista condiţia ca acestea să aibă domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare unde se află unitatea penitenciară.

Potrivit Hotărârii nr. 5 / 11iulie 2012 emisă de Biroul Electoral Central, directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa persoanelor private de libertate, cu suficient timp înaintea zilei referendumului, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, numai în baza  actului de identitate.

Până în prezent, un număr de 847 de persoane custodiate îndeplinesc condiţiile prevăzute în vederea exercitării dreptului de vot, pentru persoanele a căror acte de identitate sunt expirate fiind demarate demersurile necesare în vederea preschimbării acestora, astfel putând fi îndeplinită una dintre cele mai importante condiţii ale participării la vot. Cererile de votare prin care persoanele private de libertate îşi pot exprima în scris solicitarea de a exercita acest drept se vor completa până pe data de 27 iulie 2012, acestea trebuind să fie depuse cel mai târziu în preziua votării la biroul electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află unitatea penitenciară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *