Consilier local cu angajati la negru. Vezi despre cine e vorba!

la negustori
Foto: Btonline.ro

Un consilier local din municipiul Botosani este acuzat ca foloseste muncitori fara a incheia cu acestia contracte individuale de munca. Alesul local, care detine un restaurant in centrul municipiului, este reclamat ca, de la deschiderea afacerii si pana in prezent, nu a inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca niciun document care sa ateste ca are angajati. BotosaniNews a primit, pe adresa redactiei, o petitie prin care consilierul local Uniunii Social Liberale, Paul Onisa, este acuzat de abuzurile pe care le face in raport cu proprii angajati.

Desi se erija in mare sustinator al primarului Portariuc, care promitea locuri de munca cu nemiluita, in cadrul propriei societati in care activeaza, SC MORSE ONIX SRL, inca de la deschiderea activitatii, stimabilul consilier nu are autorizatii de functionare si nici inregistrat la ITM Botosani vreun contract de munca pentru personalul de la „La Negustori”. Mai mult, a amenintat cu bataia un fost angajat care a avut „tupeul” sa solicite o adeverinta de salariat pentru medicul de familie”, scrie in sesizare.

Paul Onisa, presedinte PC
Paul Onisa, presedinte PC Botosani

In urma unor investigatii jurnalistice, BotosaniNews a aflat ca actualul consilier Paul Onisa, care este si liderul local al Partidului Conservator, nu figureaza si nu a figurat in baza de date a Inspectoratului Teritorial de Munca cu niciun angajat pe firma Morse Onyx, desi desfasoara activitatea in restaurantul „La negustori” de anul trecut.

Paul Onisa sustine ca in domeniul sau de activitate fluctuatia de personal este foarte mare, asa incat nu a apucat sa faca nicio carte de munca lucratorilor de la restaurantul sau.

Sunt tot felul de trepadusi, care vin doua-trei zile la treaba. Au avut tot felul de probleme. Nu m-am ocupat de afacere, ca m-am ocupat de politica. S-au plimbat prin 70 de barulete, terase, iar acum fac reclamatii. Unii dintre ei nici nu au apucat sa lucreze 24 de ore si nu puteai sa ii faci carte de munca„, a afirmat Onisa.

In ceea ce priveste autorizatia de functionare pentru restaurant, societatea Morse Onyx detine documente eliberate de Primaria municipiului Botosani.

Morsa Onyx SRL figureaza in baza de date a Ministerului de Finante ca fiind infiintata pe 14 decembrie 2011 si, prin urmare, nu are depus niciun bilant contabil pe anul trecut.

8 thoughts on “Consilier local cu angajati la negru. Vezi despre cine e vorba!

  1. si uite asa sa descurcat stimabilul ca angajatii lui erau niste trepadusi si nu a apucat sa faca carte de munca pt trepadusii lui ca chipurile se plimba de la o terasa la alta dar tu stimabile daca nu platesti cum trebuie cum vrei sa iti stea trepadusul la servici

  2. Domnule Paul Onisa, avand in vedere ca sunteti ocupat cu politica va redau cateva prevederi din Codul Muncii – Republicat (Legea 53/2003 –Republicata ) pentru a vedea care sunt sanctiunile si pentru ce anume se sanctioneaza in caz de nerespectare a legii.
    Art. 260
    (1)Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
    a)nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei;
    b)încălcarea de către angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei;
    (Art.34 alin. (5)La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.)
    c)împiedicarea sau obligarea, prin ameninţări ori prin violenţe, a unui salariat sau a unui grup de salariaţi să participe la grevă ori să muncească în timpul grevei, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
    d)stipularea în contractul individual de muncă a unor clauze contrare dispoziţiilor legale, cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;
    e)primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
    (Art.16 alin. (1)Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.)
    f)prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
    g)încălcarea de către angajator a prevederilor art. 139 şi 142, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
    (art. 139 alin. (1)Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
    – 1 şi 2 ianuarie;
    – prima şi a doua zi de Paşti;
    – 1 mai;
    – prima şi a doua zi de Rusalii;
    – Adormirea Maicii Domnului;
    – 1 decembrie;
    – prima şi a doua zi de Crăciun;
    – două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
    (2)Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
    Art.142(1)Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
    (2)În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.)
    h)încălcarea obligaţiei prevăzute la art. 140, cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei;
    ( Art. 140 -Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.)
    i)nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
    j)nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
    k)neacordarea indemnizaţiei prevăzute la art. 53 alin. (1), în cazul în care angajatorul îşi întrerupe temporar activitatea cu menţinerea raporturilor de muncă, cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei;
    ( Art. 53 alin. (1)Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
    (2)Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.)
    l)încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
    m)încălcarea de către angajator a obligaţiei prevăzute la art. 27 şi 119, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
    (Art. 27 (1)O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
    (2)Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
    (3)Competenţa şi procedura de eliberare a certificatului medical, precum şi sancţiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
    (4)Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
    (5)La angajarea în domeniile sănătate, alimentaţie publică, educaţie şi în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita şi teste medicale specifice.
    Art. 119 Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.)
    n)nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea de către angajator a demisiei, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
    o)încălcarea de către agentul de muncă temporară a obligaţiei prevăzute la art. 102, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei;
    (Art.102 -Agenţii de muncă temporară nu percep nicio taxă salariaţilor temporari în schimbul demersurilor în vederea recrutării acestora de către utilizator sau pentru încheierea unui contract de muncă temporară.)
    p)încălcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei.
    (Art. 16(3)Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.)
    Cum se respecta in cazul dumneavoastra art.16 din Constitutie care prevede la alin.1 ,, Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari,, iar alin.2 ,, Nimeni nu este mai presus de lege!,,?

  3. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Deja incep sa imi para rau ca am dat votul pentru USL, cu asa exemple de consilieri…….. Pai asta nu se poate conduce pe el nu sa ne mai conduca si pe noi!

  4. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Un trepadus mai mic al varanului Voiculescu. Un dobitoc mare, pe masura fraudelor aduse bugetului de stat. rade ca scoafa in copac, dobitocul!

  5. Contractul de munca se intocmeste si se transmite in Revisal anterior inceperii activitatii, mai clar in ziua anterioara.Unde scrie ca daca nu au lucrat 24 de ore nu li se face carte de munca, oricum cartea de munca nu mai exista de mult ci contractul de munca este cel care sta la baza inregistrarilor in Revisal. Si daca dvs. domnule Onisa nu aveti timp sa va ocupati de afacere de ce nu platiti un economist si un inspector RU pentru a va conduce afacerea pe acest segment.
    Mai aveti probabil pretentii de la oamenii de rand sa fie corecti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *