Primăria Botoşani are datorii la constructori şi de plătit amenzi pentru licitaţii ilegale

ovidiu portariucSituaţia financiară în care se află Primăria municipiului Botoşani la această dată nu este una roz. Anunţul a fost făcut de primarul Ovidiu Portariuc, care a declarat că, în ciuda celor declarate de fostul primar Cătălin Flutur, că lasă o instituţie cu conturile pline, lucrurile nu stau în fapt aşa. Portariuc a spus că la această dată există lucrări efectuate şi neplătite în valoare de 100 miliarde lei vechi, pentru care municipalitatea nu are fonduri să le achite, iar încasările din taxe şi impozite au scăzut. Mai mult, valoarea contractelor de împrumut ale Primăriei Botoşani se ridică la 105 milioane lei, din care s-au rambursat 43 milioane lei.

Valoarea datoriilor către firme care au realizat lucrări şi nu au fost decontate, mă refer aici fie contracte de modernizare a CET-ului sau contractul pentru modernizarea pietonalelor, a parcării subterane şi alte lucrări de acest gen, se ridică la 100 miliarde lei vechi. La constructor avem în jur de 8 milioane lei datorie, la proiectul cu pietonalele,m iar la CET este vorba de o datorie mult mai mare. Acolo nu s-a plătit decât 18 milioane lei şi mai avem de plătit 25-30 milioane lei. Problema este următoarea: nu avem aceste fonduri. Constructorul ne-a pus condiţia: nu poate preda lucrarea până nu-i facem plata„, a spus Portariuc.

Primarul spune că probleme sunt şi cu investiţia de la CET. Aici, dacă nu va fi făcută  plata, lucrările nu vor putea fi continuate, iar de la 1 octombrie ar trebui să funcţioneze noul CET. Reprezentanţii municipalităţii au luat în calcul un nou împrumut pentru achitarea acestor datorii, lucru care nu se poate realiza.

Din păcate, nu mai putem accesa noi împrumuturi. Deşi plafonul de îndatorare în sumă relativă, procentual, arată foarte bine, valoare absolută, peste 1000 miliarde lei vechi şi valoarea garanţiilor ne pune în imposibilitatea de a mai accesa credite. Primăria nu mai are cu ce garanta noi credite”, a adăugat Portariuc.

El spune că la această dată există cereri de rambursare depuse la ministere pentru proiecte în derulare, dar care sunt blocate de mai mult de şapte-opt luni şi că alocarea acestor fonduri reprezintă singura speranţă pentru continuarea proiectelor de investiţii începute în Botoşani.

Mai mult decât atât, începem să primim corecţii financiare în urma unor controale realizate de ministere pe annumite licitaţii executate. Primăria Botoşani mai are de plătit sume, respectiv 297.500 lei pe care trebuie să-i plătească pentru că în contractul de licitaţie pentru demolarea cazanelor de aburi de la CET a fost introdusă o clauză, pe care cei de la Ministerul Mediului nu o consideră legală, şi anume un criteriu de calificare şi selecţie restrictiv. Şi mai avem încă o amendă de plătit„, a adăugat Portariuc.

One thought on “Primăria Botoşani are datorii la constructori şi de plătit amenzi pentru licitaţii ilegale

  1. Mergeti la domnul Ponta, poate se ocupa si de tara nu numai de Basescu. De 2 luni numai asta aud. Iar dumneavoastra ati promis foarte multe, tineti-va de cuvant si apucativa de treaba ca timpul trece. Ajunge cu ce ati gasit, anuntati organele abilitate daca au fost incalcate legile acestei tari si apucati-va de treaba. Incercati sa nu continuati politica tuturor celor care au venit la putere sa se planga ca s-a furat-dar nu s-aluat nici o masura, ca este o mostenire grea, etc……. As vrea sa iesiti in presa sa spuneti ca vreti sa faceti ceva sau ca ati facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *