Probleme cu susţinerea definitivatului şi a examenului de titularizare la nivelul învăţământului botoşănean

Maria Tiprigan, liderul SIP Botosani
Maria Tiprigan, liderul SIP Botosani

Sindicatele din învăţământul local cer Ministerului Educaţiei să dispună urgent măsurile necesare pentru deblocarea situației de la nivelul învăţământului botoşănean, in legatura cu desfășurarea examenului de titularizare 2012, precum și cu examenul național de definitivat.

 Potrivit Sindicatului Învăţământului Preuniversitar şi Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, un număr de aproximativ zece cadre didactice titulare in invățământ, care s-au inscris la examenul de definitivat sesiunea  2012, nu se pot prezenta la acest examen,  pe motiv ca aceștia nu pot fi introduși în aplicația ministerului, dedicata acestei activități, deoarece specializarea obținută prin studii nu ar fi acreditată.

Pe de alta parte, Universitatea Spiru Haret contrazice MECTS și aduce argumente în sensul valabilității studiilor absolvite și acreditării acesei instituții de învățământ superior.  Consideram că nu este normal, legal și firesc ca unui titular al sistenului de învățământ să-i fie îngrădit dreptul de a susține examenul de definitivat. Mai mult, dacă aceste cadre didactice nu-şi dau definitivatul în trei ani, ele devin suplinitori în învăţământ„, a declarat Maria Ţiprigan, liderul SIP Botoşani.

O altă problemă ivită la nivel de judeţ este şi cea a unor cadre didactice care au probleme cu înscrierea la concursul de titularizare.

Unui numar de aproximativ 60 de cadre didactice, care au functionat in anul scolar 2011-2012 cu statut de suplinitor calificat in baza examenelor de titularizare 2010, 2011, la momentul prezent  – sesiunea 2012, li se refuză dreptul de a participa la concursul de titularizare, pe motiv că studiile absolvite nu ar fi recunoscute (neacreditate).

 Aceste cadre didactice au parcurs deja prima etapă a concursului, respectiv inspectia la clasa, au primit notă pentru aceasta etapă, însă nota nu poate fi introdusa in aplicatia „Titularizare 2012”.

În ambele situații, cadrele didactice dețin diplome de licență eliberate de MECTS, care nu au fost anulate de vreo instanță de judecată. Sindicatele spun că se asistă în acest caz la o discriminare fără precedent între absolventii aceleiasi facultati / specializari, când unii dintre ei sunt titulari in invățământ, ocupă chiar și funcții de conducere, în timp ce alții nu sunt acceptați să participe la aceste examene.

One thought on “Probleme cu susţinerea definitivatului şi a examenului de titularizare la nivelul învăţământului botoşănean

  1. Este de groaza ce se petrece! Unii prpfesori au dat admitere, au tremurat la examenele pt.gradele didactice, iar altii cum sunt de exemplu absolventii de lic.pedagogic, au dat definitivatul si gradele din materia pt.invatatori/educatoare, au facut Spiru Haret la ID, se stie f.bine cum si s-au trezit prof.I, cu grad I. ESTE O MARE NEDREPTATE CU RECUNOASTEREA GRADELOR IN ACEST MOD!!!
    RUGAM MECTS SA FACA DREPTATE! ( Gradele ca ed./inv. nu au acelasi grad de dificultate ca gradele date ca prof….)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *