Facturi uriase la caldura la clientii Termica

Adevaratul salt al pretului local de facturare al gigacaloriei va fi resimtit de botosaneni cind vor trebui sa plateasca facturile la caldura pe luna decembrie. Nivelul acestora a explodat in anumite zone ale municipiului, iar adminsitratorilor asociatiilor le este frica sa le afiseze. La Asociatia 52, de pe Calea Nationala, de exemplu, incalzirea unui apartament cu patru camere a costat in decembrie 11 milioane de lei. Familia nu beneficiaza de ajutor pentru plata incalzirii. "Va spun sincer ca mi-este frica sa afisez listele cu cheltuieli. Ar trebui sa le afisez si sa-mi iau apoi concediu medical. Facturile sint atit de mari incit administratorii ar trebui paziti cu bodigarzii", a declarat administratorul asociatiei. Facturi mari au aparut si la Asociatia 9, unde pentru un apartament cu trei camere de pe Strada Prieteniei incalzirea costa 7,9 milioane de lei, dar si la Asociatia nr 3, unde pentru doua camere, de pe strada Octav Onicescu factura este de 7,1 milioane de lei. Familia in cauza beneficiaza de un ajutor de 1,1 milioane. Administratorul Asociatiei nr. 3 a refuzat sa comenteze nivelul facturilor, afirmind ca exemplele de mai sus nu sint concludente.
Facturile la incalzire pentru luna decembrie nu sint, insa, peste tot la fel. La Asociatia 17, spre exemplu, un apartament cu trei camere, fara repartitoare, a fost incalzit in decembrie pentru 5,1 milioane de lei, iar unul cu repartitoare pentru 3,7 milioane de lei. Pentru caldura dintr-un apartament cu doua camere, cu repartitoare, se cere 1,2 milioane de lei, in timp ce pentru unul fara repartitoare se cere 2,5 milioane de lei.

Diferente puse pe seama asociatiilor

Reprezentantii Termica explica diferentele prin faptul ca numarul de consumarori racordati la sistemul centralizat difera de la o scara la alta, dar si prin regulile stabilite de asociatia de proprietari in legatura cu defalcarea cheltuielilor comune. Totodata, acestia recomanda botosanenilor care au suspiciuni in ceea ce priveste sumele de plata afisate pentru caldura, sa se adreseze in scris Serviciului de furnizare al Termica Botosani. Acesta poate controla in astfel de sitiuatii daca asociatia a defalcat corect factura data de Termica pentru intreaga asociatie, daca au fost luati in calcul toti consumatorii. "In anumite cazuri asociatiile au afisat factura pe 41 de zile, in functie de zilele in care s-au citit repartitoarele, fara sa tina cont ca ar fi putut sa calculeze platile doar la numarul de zile din decembrie, lasind cele 4 zile din ianuarie pentru factura din februarie", a explicat Nicolina Chirila, inginer sef al Serviciului de Furnizare de la Termica. Aceasta a motivat cresterea facturilor la incalzire si prin introducerea pretului local pentru gigacalorie. "Daca in decembrie 2006 o gigacalorie era platita de populatie cu 107 lei noi, acum aceasta costa 187 de lei. Este nedrept ca Guvernul sa lase pe umerii celei mai sarace populatii greutatea de a plati asemenea facturi", a declarat Nicolina Chirila, care, ca membru al PRM, s-a aratat in repetate rinduri nemultumita de situatia aparuta la Botosani. Reprezentanta Termica a mai precizat ca "bucurestenii, la nivelul lor economic, platesc facturi similare cu cele de anul trecut, iar botosanenii au fost lasati pe seama unui buget local care nu poate face mai mult. Este neconstitutional sa iei omului sansa de a fi sanatos".

Factura de 30 de miliarde emisa de Termica

Factura emisa de Termica pentru caldura furnizata botosanenilor in decembrie este de 30 miliarde de lei vechi, dubla fata de cea din luna noiembrie. 18 miliarde de lei reprezinta valoarea ajutoarelor platite de primarie, diferenta de 12 miliarde urmind sa fie achitata de populatie