Firme de construcţii sancţionate cu amenzi de peste 10.000 lei

Inspectorii de muncă au derulat o campanie privind respectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în domeniul construcţiilor.

 Campania a fost adresată angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii şi reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012 .

În cadrul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă, au fost controlaţi zece angajatori cu un numar de 368 salariati şi  au fost constatate 36 deficienţe. Au fost aplicate avertismente şi amenzi în valoare totală de 8000 lei.

Neutilizarea echipamentului individual de protecţie de către lucrători, neefectuarea examenului medical periodic, neamenajarea căilor de acces pentru lucrul la înălţime, lipsa lucrătorului desemnat să aplice măsurile de securitate şi sănătate în muncă sunt principalele deficienţe constatate de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

 În cadrul serviciului Control Relaţii de Muncă au fost verificaţi 14 angajatori cu un număr de 443 salariaţi. Au fost dispuse 37 măsuri, s-au aplicat 19 avertismente  şi amenzi în valoare totala  de 2000 lei. Neîntocmirea documentelor de evidenţă  a timpului de muncă, neacordare sporului de noapte pentru paznici, nerespectarea termenelor de transmitere a datelor pentru completarea registrului electronic de evidenţă al salariaţilor, nepăstrarea la sediu a registrului electronic de evidenţă al salariaţilor sunt alte deficienţe constatate.

 Valoarea totală a sancţiunilor aplicate în cadrul acestei campanii de către ITM este de 10.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *