Sute de botoşăneni au telefoanele ascultate

Inspectia judiciara din cadrul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a efectuat un control, saptamana trecuta, la unitatile de parchet din judet pentru a verifica modul in care s-au facut interceptarile convorbirilor telefonice anul trecut si in primul semestru al acestui an.

Singura unitate care a scapat de verificari a fost Parchetul de pe langa Judecatoria Darabani, unde procurorii nu au facut uz de aceasta metoda. „Se incearca realizarea unei metodologii de lucru unitare si a unei lucrari de bune practici”, a declarat Titiana Ungureanu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

700 de botosanei ascultati „oficial” in 2011

Oficial, anul trecut, aproape 700 de botosaneni au avut telefoanele interceptate, instantele de judecata autrorizand aceste proceduri in circa 400 de dosare insa numarul e mult mai mare intrucat, in momentul in care se incepe o interceptare, operatorii merg in „panza de paianjen”, orice numar apelat de „subiect” sau care il apeleaza pe cel urmarit fiind interceptat mai departe.
Cererile oficiale au venit in cazul unor infractiuni de fapte de coruptie, evaziune fiscala cu prejudicii de peste 40.000 de euro, spalari de bani, contrabanda sau chiar furturi, dar subiectul este unul delicat, procurorii refuzand sa discute pe aceasta tema intrucat informatiile i-ar putea pune in garda pe infractori.

Cazuri celebre la Botosani

Printre cazurile in care s-a facut uz de interceptari este si dosarul cu spaga de la Comisia pentru expertizarea capacitatii de munca de pe langa Casa Judeteana de Pensii. Banuita ca cerea bani de la cei bolnavi, pensionati anticipat, medicul Liliana Teodoriu a fost supravegheata aproape trei luni de serviciile de informatii, care i-au interceptat si convorbirile telefonice.
Aceeasi metoda a fost utilizata si de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Teororism (DIICOT) in decembrie 2011 in cazul anihilarii gruparii de traficanti de tigari de la Stefanesti si Romanesti. Atunci, gruparea numara 26 de membri, iar procurorii au vrut sa vada modul de organizare. La interceptari au apelat si procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani in cazul gruparii de hoti care a actionat la inceputul lui 2011 in municipiul Botosani. In timp ce le ascultau convorbirile, procurorii au aflat ca hotii planuiau un furt in Italia si au organizat descinderile, dejucand planul talharilor cu jaful de peste hotare.

Soft-uri utilizate de soti gelosi

Aparatura de interceptare a convorbirilor telefonice a ajuns atat de performanta incat folosirea ei este aproape imposibil de contracarat. In urma cu patru ani, in febra summit-ului NATO de la Bucuresti, Serviciul Roman de Informatii, singura unitate abilitata prin lege sa faca interceptari, si-a instalat in propriul centru tehnic serverele de management al interceptarii si consolele de administrare ale tuturor firmelor care ofera servicii de comunicatii, de la Romtelecom, Vodafone, Orange, RCS-RDS si pana la UPC putand intercepta orice si oricand. Pentru a o proteja, SRI a cerut clasificare ei astfel incat echipamentul nu poate fi verificat nici macar in urma cererilor venite din instanta din partea celor interceptati.
De altfel, din punct de vedere tehnic, telefonul fix si cel mobil sunt cel mai usor de interceptat, iar mijloace de inregistrare se gasesc acum pe Internet. Cel mai bun exemplu este soft-ul montat in 2010 pe smartphon-uri de sotii gelosi care vroiau sa afle tot ce fac partenerele lor. Pentru a-i descuraja, cei de la DIICOT au descins in mai multe judete, zeci de utilizatori ai soft-ului fiind ridicati de mascati, printre ei afandu-se un politist botosanean, dar si un om de afaceri din municipiu.

Telefoane ascultate intre 30 si 120 de zile

Potrivit legii, interceptarile se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului, „daca exista date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata”. Autorizatia se da pe 30 de zile si poate fi prelungita, insa durata totala a interceptarilor, cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta, nu poate depasi 120 de zile.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

2 thoughts on “Sute de botoşăneni au telefoanele ascultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *