Aglomeraţie la paşapoarte. Reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte fac apel ca botoşănenii să solicite din timp documentele

pasapoarteServiciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Botoşani face un apel către cetăţeni să verifice valabilitatea documentelor de călătorie şi să solicite altele din timp, având în vedere faptul că în perioada iulie-septembrie numărul solicitărilor de eliberare a paşapoartelor este foarte mare ca urmare a întoarcerii în ţară a cetăţenilor români care lucrează sau locuiesc în străinătate, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului. Această situaţie conduce la aglomerarea ghişeelor şi mărirea timpilor de aşteptare pentru depunerea cererilor, respectiv eliberarea paşapoartelor. Deja, de la începutul acestei săptămâni, media zilnică este de peste 80 de cereri de eliberări de paşapoarte.

„Facem un apel către botoşăneni să ţină cont de precizările făcute de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Botoşani – cetăţenii din zona Dorohoi şi Darabani pot depune cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi la Punctul de lucru mobil Dorohoi, care funcţionează o zi pe săptămână – joi – între orele 09.00-15.00, în sediul Palatului Copiilor din municipiul Dorohoi. Se fac programări – zilnic – până la data depunerii cererilor, la Ghişeul de Informaţii şi Eliberări Documente de la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Botoşani. Pentru Punctul de lucru mobil Dorohoi, programările se fac în fiecare zi de joi pentru săptămâna următoare”, se mai precizează în comunicat.

  Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani pentru persoane cu vârsta mai mare de 6 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani valabilitatea acestuia este de 3 ani. Termenul de eliberare al paşaportului electronic este de 14 zile calendaristice, taxele, în cuantum de 276 lei, se plătesc la CEC-244 lei şi Trezorerie-32 lei.

  Valabilitatea paşaportului temporar este de 12 luni, termenul de eliberare este de 2 ore până la 3 zile lucrătoare – în situaţii de excepţie pentru verificări suplimentare; taxele, în cuantum de 216 lei, se plătesc la CEC-84 lei şi Trezorerie-132 lei.

RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE SE VOR PREZENTA PENTRU ELIBERAREA UNUI PAŞAPORT

 Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Botoşani face câteva recomandări pentru persoanele care se vor prezenta pentru eliberarea unui paşaport:

-pentru calitatea fotografiei trebuie adoptată o ţinută vestimentară în culori pastelate – de evitat culorile deschise;

– documentele de identitate (cărţi de identitate, buletine de identitate, cărţi de identitate provizorii, paşapoarte) prezentate de părinţi la depunerea cererilor pentru copii să fie în termen de valabilitate;

– certificatele de stare civilă să fie în bună stare, cele deteriorate, cu modificări de conţinut, cu ştersături, fiind nule de drept – potrivit legislaţiei în vigoare;

– obligatoriu, la depunerea cererilor, se prezintă paşapoartele anterioare, în vederea anulării, chiar dacă termenul de valabilitate a acestora a expirat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *