Botoşăneancă pe frontul din Afganistan

Livia FartusnicLivia Fartuşnic a plecat la doar 25 de ani în misiune în Afganistan şi este onorată de experienţa oferită de haina militară.

Pe 24 iulie 2011, militarii Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth” plecau în Afganistan într-o nouă misiune sub semnul ISAF, iar printre ei se afla şi botoşăneanca Livia Fartuşnic, prima femeie din judeţ plecată într-o misiune internaţională.
La cinci luni de la întoarcerea în ţară, tânăra povesteşte cu detaşare despre experienţa trăită. „Cred că haina militară fascinează pe oricine, eu am avut curajul să aleg să o port. Am vrut un domeniu în care să fie ordine şi disciplină, ceea ce am şi găsit”, se destăinuie Livia Fartuşnic.

Sosirea pe aeroportul din Afganistan a stat sub semnul imaginilor de război transmise la televizor. Inima îi bătea tare şi se aştepta ca la doar câţiva metri să audă vreo bombă căzând, dar şi-a călcat peste temeri. A ajuns în Baza militară înaintată Bullard, din Provincia Zabul. Acomodarea a fost extrem de grea, din pricina climei uscate şi a aerului fierbinte. Protecţia le era asigurată de câte o cască şi o vestă antiglonţ, care le îngreuna foarte mult mersul, echipamentul cântărind cu totul aproape 20 de kilograme. „Mi-au trebuit două săptămâni să mă obişnuiesc cu clima. Trebuia să am tot timpul apă la mine”, recunoaşte femeia soldat.

Sursa: Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *