Concluziile controlului la Spitalul Judeţean: Foi de externare modificate şi risipă de medicamente

Spitalul JudeteanCasa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a invalidat mai multe foi de externare la Spitalul Judeţean, după ce, în urma unui control, s-au depistat modificări în acestea. De asemenea, corpul de control al instituţiei de asigurări de sănătate a constatat că medicamentele prescrise de medic în foaia de observaţie a pacientului nu bat întotdeauna cu condica de medicamente eliberate din farmacii.

Am găsit unele cazuri care nu bat şi am dat recomandări ca pe o perioadă de trei luni să fie luate la verificat tot ce înseamnă foi de observaţii, prescripţii, condici medicale, eliberare din farmacii şi dacă există inadvertenţe de acest gen să se ia măsuri şi să remedieze, iar banii să fie recuperaţi de la cei care au greşit. Am găsit că au fost prescrise medicamente în foaie, în condică nu a mai fost prescris şi nici nu s-a mai eliberat din farmacie, însă am găsit prescris în foaie un anumit număr, în condică un număr mai mare, iar din farmacie s-au eliberat medicamente într-un număr mai mare„, a precizat Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani.

Reprezentanţii CAS au verificat şi prescripţiile de medicamente, respectiv reţetele compensate şi gratuite eliberate pe perioada internării.

Am constatat că există o serie de prescripţii pe perioada internării, ceea ce nu este normal. O parte a apărut în sistemul informatic, fie că farmaciile au raportat informatic greşit data prescrierii, dar s-a constatat că şi spitalul a raportat greşit data externării, iar altele sunt exact în perioada internării. La unele dintre ele au fost prescrise reţete cu o zi înainte de externare şi am constatat că a fost modificată data externării la spital. Am invalidat vreo patru sau cinci foi„, a mai spus Rodica Huţuleac.

Controlul a fost efectuat la Spitalul Judeţean de către o echipă mixtă a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică, la ordinul ministrului Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *