Un părinte din Botoşani a dat în judecată Ministerul Educaţiei. Vezi motivul!

elevi in clasa IUn botoşănean a dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru că i-a fost îngrădit dreptul de a-şi înscrie copilul la şcoala care doreşte. Cornel Simiriuc a deschis proces la Tribunalul Botoşani, nemulţumit că copilul său, pe care a dorit să-l înscrie la clasa I, la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, a rămas pe drumuri. Părintele spune că mai are doi copii care învaţă la acest liceu şi a dorit să îl înscrie şi pe al treilea la aceeaşi unitate de învăţământ. Acolo i s-a spus, în prima etapă, că nu este arondat la şcoala respectivă, drept pentru care i-a fost respins dosarul. Pentru că a văzut că nu poate să-l înscrie la această unitate de învăţământ s-a îndreptat către şcoala de domiciliu, respectiv Şcoala 8, însă acolo locurile erau deja ocupate. Nemulţumit, părintele a dat în judecată Ministerul Educaţiei, pentru că, spune el, într-un stat democratic nu este normal să se întâmple aşa ceva.

Am dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru că s-a încălcat art 32 din Constituţia României privind dreptul copiilor la învăţătură, Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Eu am dreptul de a alege forma de educaţie pe care doresc să o urmeze copilul meu. Nu trebuie să mi se impună să merg la o anumită şcoală care cred eu că nu educă copiii în sensul în care vreau eu. Copilul meu şi încă câţiva zeci de copii din Botoşani nu mai au loc la nicio şcoală, nici la Şcoala 8, unde aparţinea, nici la Liceul Iorga. Mi s-a spus că nu mai sunt locuri. Învăţătoarele sunt de acord să primească un elev-doi în plus în clasă, însă Ministerul Educaţiei nu a deblocat aplicaţia. Eu dacă mă duc la muncă în Bucureşti şi-mi iau şi familia, unde îmi înscriu copilul? „, a spus Cornel Simiriuc.

Primul termen al procesului este programat pe 19 iunie. Cornel Simiriuc speră ca instanţa să-i dea câştig de cauză, ca să poată să-şi înscrie copilul în clasa I la şcoala pe care şi-o doreşte, până la începutul anului şcolar. Acesta s-a adresat şi instituţiei Avocatul Poporului.

Probleme cu locuri sunt şi la clasele pregătitoare. La nivelul judeţului Botoşani există 44 de cazuri în care părinţii refuză să retragă dosarele de înscriere ale copiilor la clasele pregătitoare din şcoli renumite din municipiu, deşi în aceste unităţi a fost completat numărul de locuri. Ei speră ca la începutul anul şcolar să mai fie alocate locuri până la 30 pe clasă.

După cele patru etape au fost înscrişi în clasa I 4511 copii, iar locuri libere mai sunt 1554.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *