S-au deschis secţiile de votare. Alegătorii sunt aşteptaţi la vot

stampila votCele 417 secţii de votare amenajate în judeţul Botoşani au fost deschise, duminică dimineaţă, în vederea alegerilor locale. Peste 365.000 de botoşăneni sunt aşteptaţi să îşi voteze primarii şi preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi consilierii judeţeni sau locali.

Secţiile de votare vor rămâne deschise până la ora 21.00.

În cursa electorală s-au înscris nu mai puţin de 7.026 de persoane, dintre care şapte pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, 272 pentru cele 32 de mandate de consilier judeţean, 371 pentru funcţiile de primar în cele 78 de unităţi teritorial-administrative şi 6.376 pentru mandatele de consilier local.

Potrivit legii, au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercită pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul, conform actului de identitate.

Alegătorii vor vota la aceeaşi secţie de votare pentru toate cele patru funcţii: primar şi consilier local, preşedinte al consiliului judeţean şi consilier judeţean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti.

Ştampila cu menţiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşte să-i aleagă, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne.

Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplică un autocolant cu menţiunea „Votat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *