Scandalos! A fost găsită soluţia fraudelor la alegeri

doua persoane cabina de vot alegeriO decizie a Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Botoşani scandalizează opinia publică. Membrii BEJ au emis un document care permite fraudarea rezultatului alegerilor locale de duminică. Printr-un vot strict politic, nouă din cei 15 membri BEJ au decis că membrii secţiilor de votare pot însoţi alegătorul în cabina de vot.

Practic, membri ai secţiilor de votare sunt reprezentanţi ai partidelor politice, iar accesul acestora în cabina de vot poate influenţa direct şi negativ votul alegătorilor.

Membrii BEJ au pus în discuţie, la cererea unui Birou Electoral de Cirscumscripţie (cel din Avrămeni), dacă o persoană poate intra în cabina de vot însoţită. Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Persoanele care candidează în circumscripţia în a cărei rază teritorială se află secţia de votare respectivă nu pot însoţi alte persoane în cabina de votare în scopul de a le ajuta să voteze.

Membrii BEJ şi-au depăşit competenţele şi au stabilit că „membrii comisiei secţiei de votare pot însoţi alegătorul în cabina de vot”.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, cu toate că atât preşedintele BEJ, judecătorul Mihaela Ungureanu, cât şi locţiitorul preşedintelui, judecătorul Nadia Timofte, s-au opus unei astfel de măsuri. Împotrivă au votat şi Maria Riza (Mişcarea pentru Botoşani), Paul Bilocopetiuc (Uniunea Ucrainenilor), Stelică Fasniuc (PRM) şi Margareta Botoşîneanu (ACDR).

În schimb, nouă membri ai BEJ au votat pentru.

Iată lista completă a BEJ:

  Nume şi prenume  funcţia reprezentant al
1 Ungureanu Mihaela preşedinte judecător
2 Nadia Timofte locţiitor preşedinte judecător
3 Riza Maria membru Mişcarea pentru Botoşani
4 Fedor Gheorghe membru PP-DD
5 Costia Mihai membru USL
6 Fasniuc Stelică membru PRM
7 Buzdugan Paul membru UNPR
8 Ailoaie Lăcrămioara membru PP-LC
9 Munteanu Cristina membru PSD
10 Burlacu Sergiu membru PNL
11 Molie Viorel membru Partidul Forţa Civică
12 Botoşîneanu Margareta membru ACDR
13 Bilocopetiuc Paul membru UUR
14 Ghiorghiţă Mihai membru PPPS
15 Aritonovici Valeriu membru UDMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *