Sute de femei în competiţia electorală

Numarul femeilor care candideaza la alegerile locale este in crestere, dar specialistii cred ca foarte putine se vor impune.

Politicienii botosaneni demonstreaza o mai mare incredere in femei in acest an electoral, comparativ cu alte perioade. Cel putin asta reiese din listele candidatilor care s-au inscris in cursa electorala pentru obtinerea uneia din functiile publice ale judetului, respectiv cea de primar, consilier local sau consilier judetean.

Din totalul celor 7.026 de candidati acreditati atat de Birourile Electorale de Circumscriptie (BEC), cat si Biroul Electoral Judetean (BEJ), aproape 20%, mai precis 1.397, sunt femei. 59 ravnesc la o functie de consilier judetean, iar 1.338 isi doresc un mandat de consilier local sau chiar primar.

22 de primarii, din totalul celor 78 din judet, sunt „atacate” de femei, in noua unitati administrativ-teritoriale, prin care si cele din Darabani si Mihai Eminescu, in randul candidatilor la functia de primar sunt si cate doua reprezentante ale sexului frumos. 

Sustinerea candidaturilor unui numar mai mare de femei este explicata de liderii politici botosaneni prin faptul ca acestea se bucura de o mare popularitate in comunitatea din care fac parte.

„In inscrierea membrelor noastre de partid pe liste, am luat in calcul si procentul de peste 50% pe care il reprezinta in societate”, a sustinut senatorul PSD, Gheorghe Marcu, copresedinte local USL.

Increderea mai mare acordata femeilor de catre politicieni este explicata de psihologi ca facand parte din strategia de campanie care se inscrie in curentul de emancipare, intalnit in aproape toate societatile.

Doar doua primarite in judet

Alegatorii sunt conservatori, putine fiind cazurile in care femeile reusesc sa se impuna in cursa electorala.

„Femeile nu se prea bucura de o mare incredere a alegatorilor pentru o functie de conducere pentru ca sunt percepute ca un element cald, matern, in timp ce barbatul a fost mereu asociat cu un spirit de lider si cu o mana ferma, de multe ori de neclintit”, a precizat unul din psihologii botosaneni.

Doua femei au ocupat deja functia de primar, Elena Vrajotis din Calarasi si Angela Gradinaru – Toma din comuna George Enescu avand deja un mandat de edil, numeroase fiind alese si in calitate de consilieri locali sau judeteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *