Gospodării din mai multe localităţi din judeţ, afectate de ploile din ultimele zile

prefectul Constantinescu-inundatiiPrecipitaţiile din ultimele zile au adus prejudicii şi unor gospodării din judeţul Botoşani. După o ploaie de circa 15 minute, vineri, 1 iunie, curţile oamenilor ale căror case sunt construite sub un versant din comuna Tudora au fost acoperite de pământul ce a luat-o la vale. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a fost mobilizat pentru a ajuta la curăţarea nămolului de lângă casele oamenilor, dar şi a circa 4 km de drumuri colmatate din aceeaşi cauză.

S-au făcut pagube şi în comuna Vorona, unde marţi, 5 iunie, ploaia a căzut şi cu 70l/mp şi a inundat două curţi şi o locuinţă, a distrus două podeţe, a colmatat alte 30, luând pietrişul de pe circa 10 km de drum judeţean aflat în reabilitare.

gospodarii afectate de apeCele patru persoane ale familiei Dănilă, dintre care doi copii, s-au trezit cu apa în casă, înaltă de 1 metru. Construită din chirpici, structura imobilului a fost afectată, iar familia nu are posibilităţile materiale necesare pentru a o consolida.  În aceeaşi comună apa a rupt un drum comunal pietruit, făcându-l impracticabil, fiind necesară intervenţia unor utilaje pentru reaşezarea stratului de piatră.

Evaluările pagubelor făcute de primele inundaţii din acest an sunt în derulare. Prefectul Adrian Constantinescu a solicitat în ultimele zile să se asigure permanenţă în toate primăriile din judeţ. După ce a vizitat cele două zone afectate de apă, prefectul a atenţionat administraţiile locale să ia în serios avertizările meteo.  

„Îi rog pe domnii primari să arate extrem de multă seriozitate în ceea ce priveşte măsurile de prevenţie a pagubelor pe care le pot face inundaţiile. Chiar dacă sunt acum preocupaţi de alegeri, este mai importantă siguranţa gospodăriilor şi a oamenilor din comunele şi oraşele pe care le conduc. Să se realizeze decolmatarea şanţurilor, podeţelor şi podurilor, să se intervină urgent atunci când este cazul.”, a declarat reprezentantul guvernului.

Familia Dănilă va fi sprijinită în primă fază de către primăria Vorona, urmând ca acoperirea pagubelor făcute de ape să se facă în funcţie de ce va decide guvernul în următoarea perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *