Director acuzat de ilegalităţi cu subvenţii

apia BotosaniGica Hutanu, director executiv adjunct la APIA, fost pusa ieri sub urmarire penala de procurorii anticoruptie.

Afacerile necurate cu subventii de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat arunca in aer Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA). Angajata de la infiintarea institutiei, Gica Hutanu, director executiv adjunct in cadrul agentiei, a fost pusa ieri sub urmarire penala de procurorii anticoruptie pentru o serie de fapte petrecute in 2007 si in urma carora bugetul de stat si cel al Comunitatii Europene ar fi fost prejudiciate cu zeci de mii de euro. Alaturi de ea au mai fost pusi sub urmarire penala sotul ei, Ioan Hutanu de 55 de ani, administrator la societatea Agrimpex SRL Botosani, dar si Valerica Petraru de 46 de ani, administratorul firmei Com Auto Service SRL Botosani, considerati principalii beneficiari ai subventiilor ilegale.

Potrivit unui comunicat de presa emis ieri de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava, „Gica Hutanu va fi cercetata pentru conflict de interese, complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, dar si complicitate la inselaciune, intrucat, in calitatea ei de director coordonator ar fi indeplinit mai multe acte ce au avut drept consecinta obtinerea unui folos material de catre societatea Agrimpex SRL la care administrator era sotul sau Ioan Hutanu”.

Mai mult, spun anchetatorii, in 2007, prin exercitarea defectuoasa a atributiunilor de serviciu, aceasta l-ar fi ajutat pe Valerica Petraru sa obtina pe nedrept 118.765,34 lei din bugetul comunitatii europene, precum si 34.039,06 lei din bugetul national.

Cat il priveste pe Ioan Hutanu, acesta va fi cercetat pentru folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune intrucat in perioada 2007 – 2010, ca urmare a folosirii unor documente nereale, ar fi beneficiat nejustificat de subventii europene si de stat in valoare de 115.530, 24 lei.

Valerica Petraru va fi cercetat pentru folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune, prejudiciul adus bugetului Comunitatii Europene si bugetului de stat fiind stabilit la 152.804,40 de lei.

Acuzatii respinse de director

Afacerile s-ar fi derulat prin centrul judetean APIA, dar si prin birourile de la Trusesti si Saveni, acolo unde au fost depuse documentatiile pentru obtinerea subventiilor. Astfel, fata de culturile existente si terenurile detinute, in documente ar fi fost trecute suprafete mult mai mari, care nu au fost identificate cu ocazia controalelor. „Inceperea urmaririi penale fata de cei trei invinuiti este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se mai precizeaza in comunicatul DNA. Contactata de reporterii „Monitorul” Gica Hutanu a sustinut ca la mijloc e vorba de o sesizare facuta de o persoana rau intentionata. „E vorba de simple invinuiri care nu au fost inca probate si demonstrate„, a spus directorul executiv adjunct APIA, care in prezent se afla in concediu medical.

Reprezentantii APIA au refuzat sa comenteze cazul. „Deocamdata, noi nu am fost informati cu privire la aceste aspecte”, a spus Ioan Serediuc, purtator de cuvant in cadrul institutiei.

Administrator de firma judecat si pentru evaziune

Valerica Petraru a mai fost trimis in judecata de procurorii DNA la sfarsitul anului trecut pentru o evaziune fiscala de circa 120.000 de euro. Potrivit rechizitoriului, in calitate de administrator la Com Auto Service SRL, in perioada septembrie-octombrie 2007, a inregistrat in evidenta contabila 25 de facturi fiscale de aprovizionare in suma de 1,4 milioane lei de la Midal Construct SRL Harlau (n.r. – societate cu comportament tip fantoma) sustragandu-se astfel de la plata catre bugetul de stat a taxelor si impozitelor in cuantum de peste 410.000 lei.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *