Ada Macovei: În ceea ce mă priveşte, biroul este liber, iar eu am făcut deja fişa de lichidare

Ada Macovei, inspector general al ISJ
Ada Macovei, inspector general al ISJ

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ada Macovei, răspunde acuzelor senatorului Gheorghe Marcu. Aceasta susţine că biroul său de la Inspectoratul Şcolar este liber şi că şi-a făcut deja fişa de lichidare. Aceasta a venit cu un drept la replică, pe care îl publicăm în totalitate. 

Cu privire la acuzaţiile aduse de senatorul PSD Gheorghe Marcu, consider că „demnitatea” nu ar trebui adusă în discuţie de domnia sa şi mă văd obligată să răspund tot prin intermediul presei, deşi o convorbire telefonică l-ar fi lămurit cu privire la câteva aspecte legate de persoana mea şi de activitatea instituţiei pe care o conduc de mai bine de trei ani.

În primul rând, le doresc tuturor PSD-iştilor multă sănătate, pentru a nu trece vreodată prin ce am trecut eu anul acesta. Le doresc, de asemenea, multă putere de muncă, pentru a putea studia şi mai ales, pentru a înţelege legislaţia din domeniul educaţional care guvernează activitatea Inspectoratelor şcolare judeţene. Le voi prezenta eu succint câteva date de care înţeleg că au nevoie, pentru a putea vorbi în cunoştinţă de cauză în conferinţele de presă şi pentru a nu mai apărea cu aberaţii în faţa opiniei publice.

Inspectorii şcolari generali actuali au fost numiţi prin detaşare de pe postul de profesor pe funcţia de inspectori, pentru că modificările legislative şi noua lege a educaţiei, nu au permis organizarea concursului. Nu este nevoie de demisie la detaşare. Ministrul poate dispune încetarea detaşării oricând. Mai mult, PSD-iştii au ocazia să organizeze concursurile şi să-şi fixeze oamenii pe posturi cât de curând, până la începutul anului şcolar, pentru că acum sunt gata metodologiile şi a fost deja constituit Corpul naţional al experţilor în management educaţional. În ceea ce mă priveşte, biroul este liber, iar eu am făcut deja fişa de lichidare, pentru că mă aşteptam la schimbare încă din urmă cu o lună de zile, când s-a schimbat guvernul, lucru care nu s-a întâmplat din cauza incompetenţei acestuia în numirea ministrului. Ministrul actual poate să mă înlocuiască oricând, fără a se teme prea tare de procese, pentru că eu, în toată activitatea mea nu am depus nicio plângere împotriva nimănui, în timp ce alţii şi-au petrecut viaţa mai mult prin tribunale, decât în familie şi la serviciu.

Cu privire la fondurile structurale şi proiectele europene de peste 12 milioane de euro aduse în judeţul nostru pentru formarea resursei umane, prin PSDRU, precizez că de la intrarea în concediu medical, nu m-am mai ocupat de acestea. În această perioadă este postat un anunţ pentru selecţie de nou manager la TIC. Intenţia PSD-iştilor nu este însă aceea de a se înscrie la concurs şi de a-şi asuma roluri în proiectele europene pe care le-a adus guvernul PDL, ci de a le bloca, aşa cum s-a exprimat premierul, zilele trecute. Nu se va ţine cont de nimic, nici de fondurile masive de care poate beneficia ţara noastră doar în această perioadă (urmând ca după aceea să contribuim noi financiar la dezvoltarea altor ţări), nici de miile de profesori care pot beneficia de formare profesională gratuită, nici de faptul că acest guvern ar trebui să continue tot ce a fost bun, nu să distrugă ţara, aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani.

Doamna Huncă, cea care aspiră de ani buni la şefia ISJ, demonstrează încă o dată că nu cunoaşte legislaţia şcolară, iar atunci când se întâmplă să o ştie, nu o înţelege. Iată că apare cu o nouă acuzaţie, cum că ISJ ar fi responsabil de planul de şcolarizare pe care nu l-a transmis în şcoli şi de întârzierea apariţiei broşurii necesare elevilor de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu. Vă informez că proiectul planului de şcolarizare a fost depus la MECTS pe data de 20 ianuarie, urmând a fi aprobat de această instituţie. Planul de şcolarizare însă, nu poate fi aprobat dacă guvernul nu aprobă cifra de şcolarizare. Această cifră de şcolarizare a fost aprobată prin HG săptămâna aceasta şi ca urmare, MECTS a aprobat planul de şcolarizare, care a fost trimis în şcoli în aceeaşi zi în care a fost primit. Broşurile pentru admitere sunt machetate, corectate şi date în lucru la tipografie, urmând a fi distribuite săptămâna viitoare, într-un tiraj de 5000 de exemplare.

Înţeleg că dna. Huncă este obişnuită cu demisia şi că este nerăbdătoare să preia şefia unei instituţii în care a mai activat vremelnic, ba inspector pentru programe vreo doi ani (apoi şi-a dat demisia şi a plecat director la CCD, post abandonat ulterior după alţi doi ani, iarăşi prin demisie), ba inspector pentru management şi evaluare instituţională, post desfiinţat de MECTS prin ordin de ministru, atunci când s-a modificat organigrama tuturor inspectoratelor şcolare din ţară. O rog, totuşi, să aloce mai puţin timp campaniei electorale şi apariţiilor publice şi ceva mai mult timp studiului individual, adică să citească legislaţia şcolară înainte de a vorbi şi de a scrie, pentru că de activitatea inspectoratului depinde parcursul educaţional a peste 70.000 de elevi şi a aproximativ 6800 de angajaţi în şcoli, profesionişti ai sistemului de învăţământ botoşănean”, se arată în dreptul la replică.

5 thoughts on “Ada Macovei: În ceea ce mă priveşte, biroul este liber, iar eu am făcut deja fişa de lichidare

  1. Doamna Macovei este intradevar o femeie desteapta,foarte bine a-ti punctat, si un drept la replica exemplar pentru Marcu, acuma nu stiu cat de bine intelege ceea ce ati spus dv. Dansul gandeste doar cu viteza a II-a,iar in ceea ce p[riveste pe doamna Hunca nu este omul care sa se tina de treaba, pe unde a lucrat ea nu a lasat nimic bun in urma ei nici macar loc de buna ziua. Cu toti dusmanii pe care si i-a facut doamna Macovei dar a lasat ceva frumos si bun in urma ei, pai uitati-va la ISJ-ul cum arata, si colegii chiar au inceput s-o iubeasca, nu este o femeie atata de neagra in cerul gurii dupa cum se vorbeste.

  2. eu pe Doamna aceasta chiar o admir. Pacat ca criteriile politice isi baga coada acolo unde nu ar trebui. Si nu criteriile, ci oamenii care le-au conceput. Tot respectul pentru dumneaei.

  3. Cati elevi vor vota pentru Doamna Hunca, in respect pentru cunostintele insusite, la orele de matematica? La cate olimpiade a trimis doamna elevi ? Oare PSD, PNL si PC nu stiu ca suntem un oras mic si ne cunoastem ? De ce vor sa repete greseala „zmeului” PONTA ?

  4. Doamna Macovei sa aveti parte de multe bucurii si sanatate si nu luati in seama rautatile celor din jur. Stima…

  5. Multa stima si admiratie pentru doamna inspector general. Sa-i dea d-zeu sanatate si trebuie sa o cunoasteti ca sa o apreciati. Eu o cunosc si ma bucur ca scapa de sefia isj-ului ca sa nu mai fie urata degeaba si sa nu i se mai scoata vorbe rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *