Un supraveghetor de la Penitenciarul Botoşani, implicat în activitatea infracţională ce era coordonată de un deţinut

23 de mandate de aducere şi începerea urmăririi penale faţă de 25 de persoane: asta au dispus, joi, structurile de crimă organizată din Suceava, în urma descinderilor făcute la Penitenciarul Botoşani şi mai multe locaţii din Botoşani şi Suceava. Mandatele sunt pe numele unor indivizi acuzaţi că făceau parte dintr-o reţea de contrabandă de ţigări, coordonată de un sucevean, încarcerat în Penitenciarul Botoşani.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, la data de 24 mai 2012, un număr de 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, precum şi o percheziție la Penitenciarul Botoşani.

 Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 34 de persoane, cetăţeni români şi ucraineni, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, dare de mită şi instigare la introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar,  prev. de art.7 alin.1 din Legea nr.39/2003, art. 270 alin. 1 şi 3 cu aplic. art. 274 din Legea nr. 86/2006,  art.255 alin.1 C.pen. şi  art.25 C.pen rap. la art.742 alin.1 şi 2 din Legea nr.275/2006.

 Liderul grupării a fost identificat ca fiind învinuitul Lungu Constantin, 32 de ani, în prezent încarcerat în Penitenciarul Botoşani, unde execută o pedeapsă de 26 de ani închisoare, nedefinitivă, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi  tâlhărie urmată de moarte victimei, într-o cauză instrumentată anterior de către procurorii D.I.I.C.O.T.

 Sub coordonarea acestuia, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din introducerea  pe teritoriul României, prin zona de frontieră verde adiacentă localităţilor Straja – Vicovu de Sus, jud. Suceava şi comercializarea unor cantităţi însemnate de ţigarete, provenind din Ucraina.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuitul Olenic Petru, de 33 de ani, având calitatea de agent supraveghetor în cadrul  Penitenciarului Botoşani, care, în schimbul unor sume de bani, i-a asigurat liderului grupării un regim de detenţie favorabil și a procurat deţinutului telefoane mobile si cartele telefonice in scopul de a-i asigura  acestuia mijloace de comunicare sigure si rapide cu membrii grupării.

 Până la acest moment, procurorii D.I.I.C.O.T. au descoperit şi ridicat cantitatea de peste 50.000 de pachete de ţigarete.

 La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse în vederea audierii 20 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale în cauză.

  Cercetările sunt efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul I.P.J. Suceava – S.I.R., I.P.J. Botoşani – S.I.R., I.J.J. Suceava, I.J.J. Botoşani„, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

       

Reprezentanţii Penitenciarului Botoşani dezavuează astfel de comportamente.

„Precizăm faptul că echipa managerială a Penitenciarului Botoşani  dezavuează cu fermitate astfel de comportamente reprobabile, urmând a le pedepsi drastic dacă ele se confirmă, conform prevederilor legale în vigoare”, se precizează într-un comunicat al Penitenciarului Botoşani. Reprezentanţii instituţiei spun că încă nu au primit încă o înştiinţare oficială cu persoanele implicate în acest caz.

One thought on “Un supraveghetor de la Penitenciarul Botoşani, implicat în activitatea infracţională ce era coordonată de un deţinut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *