Condamnată la închisoare, după ce a dat şpagă la profesori

Tribunalul BotosaniO fostă elevă a Şcolii Postliceale Sanitare „Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus” din cadrul Fundaţiei Academice „Vasile Alecsandri”, a fost condamnată la un an şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă. Mariana Rusu a fost condamnată, marţi, de Tribunalul Botoşani, după ce în luna iulie 2010, a strâns bani de la foştii săi colegi pentru a mitui profesorii cu care urmau să susţină examenul de absolvire.

Tânăra a strâns 10.470 de lei, adică câte 350 de lei de la fiecare coleg. Ea a fost denunţată de unul dintre colegi, care nu dispunea de o asemenea sumă şi care a refuzat sa dea mită. Femeia a fost prinsă în flagrant. Iniţial, ea a declarat că banii sunt colectaţi pentru organizarea unui banchet, însă anchetatorii au stabilit scopul exact pentru care femeia a strâns banii.

22/05/2012 Condamnare
Solutie: Condamnă pe inculpata R.M, pentru săvârşirea infracţiunii de “trafic de influenţă” în formă continuată, prev.şi ped. de art. 257 alin.1 Cod penal, cu aplic. art. 41 alin. 2, 42 Cod penal, cu aplic. art.320 ind.1 alin.1 şi 7 Cod procedură penală, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Face aplicarea art.71 şi 64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b Cod penal. În temeiul art.86 ind.1 şi art.71 alin.5 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepselor principale şi accesorii aplicate sub supraveghere, pe timp de 4 ani, care constituie termen de încercare, ce se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii. În temeiul art.86 ind.3 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de încercare, condamnata se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte, trimestrial, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani; – să anunţe serviciul, în prealabil, despre orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice serviciului şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice serviciului informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art.86 ind.4 alin.2 Cod penal rap.la art. 83, 84 Cod penal, respectiv că neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege şi a obligaţiilor stabilite de instanţă atrage revocarea suspendării executării sub supraveghere şi executarea în întregime a pedepsei. Deduce din pedeapsă durata arestării preventive de la 20.07.2010 la 22.07.2010. În temeiul art.257 alin.2 raportat la art.256 alin.2 Cod penal, dispune confiscarea de la inculpată a sumei de 9650 lei, diferenţa de 350 lei fiind restituită denunţătoarei Ghiţău Giorgiana-Simona în cursul urmăririi penale. În temeiul art.169 alin.1 Cod procedură penală, dispune restituirea către inculpata Rusu Mariana a sumei de 470 lei, proprietatea acesteia. Obligă inculpata să plătească statului suma de 5000 lei, cheltuieli judiciare, în care s-au inclus şi onorariile de avocat oficiu urmărire penală şi judecată, în sumă totală de 400 lei, ce se vor achita Baroului Botoşani din fondurile Ministerului Justiţiei. Admite cererea formulată de avocat Diac-Milatinovici Raluca-Paula şi dispune scutirea de plata sumei de 300 lei, amendă judiciară aplicată prin încheierea de şedinţă din 17 aprilie 2012. Cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 22 mai 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *