Cadrele didactice se plâng că nu sunt plătite pentru orele suplimentare

Maria Tiprigan, liderul SIP
Maria Tiprigan, liderul SIP

Cadrele dididactice botoşănene se plâng că nu sunt plătite pentru ceea ce au în plus faţă de norma didactică de predare. Este vorba de educatoarele şi învăţătorii care au peste 25 de ani vechime şi care, pe lângă norma de 16 ore de predare, ar trebui să fie plătiţi pentru încă două ore în plus pe săptămână, la plata cu ora. Acest drept a fost sistat în momentul în care s-au operat reducerile salariale, iar dascălii cer să fie plătiţi pentru cât muncesc.

Am făcut un proces cu ani în urmă, în care am adus egalitate între profesori, educatoare, institutori şi învăţători, în sensul că cei care aveau peste 25 de ani vechime şi gradul didactic I, profesorii aveau numai 16 ore norma de predare, iar educatorii si învăţătorii au fost discriminaţi. În felul acesta, prin instanţă am reuşit să aducem dreptate în rândul tuturor categoriilor de colegi. Atunci, au primit aceleaşi drepturi, adică 16 ore de predare, iar educatoarele, învăţătorii şi institutorii primind câte două ore la plata cu ora săptămânal, adică opt ore pe lună, adică cum ar fi o jumătate de salariu. Numai că aceste drepturi s-au sistat odată cu diminuarea salariilor cu 25%. Acum nu se mai calculează, deşi a fost un drept câştigat de noi care era consinţit printr-o hotărâre judecătorească„, a declarat Maria Ţiprigan, liderul SIP Botoşani.

Drepturile care au fost sistate, dar care au fost câştigate în instanţă vor fi obiectivele sindicatelor la negocierea contractului unic la nivel de ramură în învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *