Fraţii Livadaru din Tudora, trimişi în judecată de DNA

Procurorii DNA au trimis în judecată 17 indivizi acuzaţi de evaziune fiscală cu produse petroliere, prejudiciul total fiind de 20 de milioane de euro.
Printre aceştia se află şi fraţii Ion şi Stelian Livadaru din comuna Tudora, care au derulat afaceri în zona Constanţei.
Potrivit Evz.ro, Racz Peter Attila (şeful grupării), Ion Livadariu, Stelian Livadariu şi Dumitru Costache au folosit antrepozitul fiscal al firmei Texas Grup Slobozia, prin persoane interpuse (cum ar fi Florin Ciocoi – administratorul de drept), cu un nivel de şcolarizare redus. Mecanismul viza vânzarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor. Tudor Bodeanu, Costel Iordache, Dumitru Costache, Viorica Cristea şi Dumitru Vişan au supravegheat şi realizat circuitul evazionist. Activitatea evazionistă a fost sprijinită şi de contabila Viorica Cristea, precum şi de Corneliu Harasim şi Florin Ciocoi. Au mai fost trimişi în judecată şi complicii Mihăiţa Calcan, Valentin Adrian Constantin, Gheorghe Ion, Cornel Neacşu şi Dumitru Vişan.

Motorină fără accize

În cursul anilor 2009 – 2010, afaceriştii amintiţi i-au determinat pe reprezentanţii Texas Grup să nu treacă în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate. Sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au cumpărat ilegal motorină tip Euro 5 fără plata de accize. În acelaşi timp, de la firme „fantomă” a fost fictiv achiziţionată păcură. În continuare, pe baza unor documente false, în contabilitatea firmei din Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme „fantomă” însă în realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi din Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi „fantomă”.

Au încercat şi la Vaslui

Firmele „fantomă” au sedii în România, Bulgaria şi Ungaria şi au fost constituite în mod special pentru a părea că aceste operaţiuni sunt legale.

De asemenea, aceiaşi indivizi au creat şi un alt circuit evazionist la Vaslui, utilizând antrepozitul fiscal al SC Black Bitumen Factory Vaslui, societate care funcţionează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vaslui. Ca urmare a efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus în practică.

Taxa de şmecher

În octombrie 2008, Racz Peter Attila a pretins unei persoane denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, iniţial 15.000 de euro pe lună, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii pentru a favoriza firma denunţătorului în ceea ce priveşte controalele de specialitate. Deoarece denunţătorul nu a fost de acord cu această propunere, Racz Peter Attila i-a propus denunţătorului să folosească antrepozitul său fiscal în scop evazionist, urmând ca prin intermediul acestuia să vândă motorină achiziţionată fără plata accizei.

Prejudiciu de zeci de milioane

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu 87.386.308,61 de lei, reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au pus sechestru asigurător asupra staţiei de prelucrare a reziduurilor petroliere aparţinând societăţii din Slobozia şi asupra părţilor sociale ale acestei societăţi comerciale.

Citiţi mai mult: Evaziune fiscală cu produse petroliere de 20 de milioane de euro – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/evaziune-fiscala-cu-produse-petroliere-de-20-milioane-euro-958606.html#ixzz1h97cYFMB
EVZ.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *