Norul de praf care a ajuns în Botoșani ar conține și particule de la bombardamentele din Zaporojie și Donețk. Ce spun specialiștii

Norul de praf cu aspect de ceață care și-a făcut apariția în ultimele zile în nord-estul României conține și substanțe emanate în atmosferă după bombardamentele din Ucraina, inclusiv din zona centralei nucleare Zaporojie. Concentrația acestora este însă extrem de mică în volumul de praf, au constatat specialiștii portalului Meteo Moldova, aflat sub egida Departamentul de Geografie, Facultatea de Geografie și Geologie al Universității din Iași.

Imaginea satelitară MODIS Terra ne arată că transportul de praf continuă în regiunea noastră, (iar) condițiile de circulație atmosferică vor face ca acest fenomen să persiste, cu alternanțe, și în zilele următoare, dar cel mai probabil cu o intensitate diminuată față de cea înregistrată marți, a transmis conferențiarul doctor Lucian Sfîcă, specialist in Climatologie si Meteorologie.

„Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. În mod cert, în norul de praf de (…) am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm.

Specialistul în meteorolgoie a explica că, din imaginile satelitare detaliate, se observă cum la distanță relativ mică de fenomenul principal al norului de parf se onservă  transport de fum, ănclusiv din zona centralei nucleare de la Zaporojie și din regiunea Donețk. Totuși, transportul de praf care a ajuns deasupra țării noastre este unul cu extindere mult mai mare, ceea ce indică originea lui naturală, potrivit Realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *