O femeie din Botoșani, la protestul îngrijitoarelor din Italia. „Nu furăm, plătim taxe în Italia, de aceea avem tot dreptul să stăm aici și să cerem să fim tratate cu respect”

Duminică, 7 noiembrie, a avut loc la Roma, în Piazza Esquilino, o manifestație pentru apărarea drepturilor lucrătorilor casnici (îngrijitoare, menajere, bone). Evenimentul a fost organizat de asociația sindicală „Panca del Mutuo Soccorso”, care reunește și reprezintă lucrători casnici din toată Italia. 

Alături de organizatori, au participat circa 40 de persoane, majoritatea românce, dar și din Republica Moldova sau Slovenia, care lucrează ca îngrijitoare în Peninsulă. Unele au sosit, pe cheltuiala lor, de la sute de kilometri distanță, din regiuni precum Lombardia, Piemonte, Toscana sau Umbria, pentru a cere îmbunătățirea condițiilor de muncă. „Stop muncii 24 de ore din 24!”, „Vrem să fie ne respectate drepturile!”, au fost doar două din apelurile protestatarelor, potrivit Rotalianul.com.

O doamnă, originară din Botoșani, angajată la o familie din Roma, s-a numărat printre protestatari. Ea aduce în discuție un alt aspect important, salariile care nu sunt raportate la situația reală a condițiilor de muncă. „Da, avem contract, zile libere, dar familia ne spune că bătrânul e sănătos și se mișcă bine, în schimb descoperim că are Alzheimer și abia se ține pe picioare. Deci, în loc să fim incluse la un anumit tip de contract, pentru că facem o muncă aproape ca asistente la domiciliu, avem un contract diferit. Deci cerem și salarii decente, adecvate condițiilor în care lucrăm!”

Celor care le spun „De ce nu vă întoarceți în România, dacă nu găsiți condiții?”, Ionela le răspunde: „Pentru că facem o muncă cinstită, una din cele mai altruiste munci, asemenea celei de asistent sanitar: aceea de a avea grijă de bătrâni. Pe cei care comentează, îi invit să vină să încerce să facă această muncă. Nu furăm, plătim taxe în Italia, de aceea avem tot dreptul să stăm aici și să cerem să fim tratate cu respect, să obținem o pensie! Dacă mergem în România, ce mai găsim de muncă, la o vârstă, și în condițiile în care ne-am pus la risc și sănătatea în Italia? De ce pe Facebook sunt comentariile astea, mai ales între noi, românii?”

Cu un mesaj și pentru cele care au rămas acasă, deși au aceleași condiții grele de muncă, vine și Petra: „Noi nu suntem sclavii unor alte persoane. Dacă acceptăm aceste condiții și știm doar să ne lamentăm, stând în fotoliu sau pe rețelele de socializare, suntem sclavii propriilor noastre limite și convingeri! Noi facem o muncă plină de demnitate, o muncă la fel ca altele. Dar dacă nu ieșim noi în față, să ne cerem drepturile, cine o va face în locul nostru?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *