FOTO! Nepotul celebrului actor Florin Piersic este preot și a slujit și la o biserică din Botoșani. A jucat în filme alături de marele artist până când a luat-o pe calea credinței

foto bzi.ro

Nepotul îndrăgitului actor Florin Piersic slujește în două biserici din județul Iași, după ce în urmă cu mai mulți ani a slujit și la o biserică din județul Botoșani, potrivit bzi.ro. Părintele Florin Dolgu are 64 de ani și este duhovnicul a aproximativ 400 de suflete. Nu multă lume știe că preotul Ștefan a fost și actor în tinerețe, când a jucat alături de unchiul său, Florin Piersic, în filme celebre din cinematografia românească.

Preotul ieșean Ștefan Dolgu este nepot al marelui actor Florin Piersic. Timp de mai mulți ani a locuit chiar în casa din București a inegalabilului actor. Mama actorului, Vera Piersic, și bunica maternă a preotului sunt surori. Nepotul și unchiul au o relație foarte strânsă și au păstrat permanent legătura. Părintele Dolgu nu îi spune pe nume marelui actor, chiar dacă între ei există un grad de rudenie, ci i se adresează cu apelativul „uncheșule”.

„Nu știe multă lume că sunt nepotul lui Florin Piersic. Doar cei foarte apropiați știu că sunt rudă cu el. Cât timp am fost student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, am stat în casă la unchiul meu, Florin Piersic. Nu multă lume știe că noi suntem rude. Mama lui și cu bunica mea de pe mamă sunt surori. Este un om deosebit pe care l-am respectat și îl respect foarte mult pentru tot ce a făcut pentru mine. M-a îngrijit ca pe propriul lui copil și m-a ținut la el în casă. Ne-am înțeles extrem de bine, iar eu mă adresez lui cu expresia «sărut mâna, uncheșule!» și el îmi zicea «tu, Ștefane, ești singurul nepot care îmi spui sărut mâna, uncheșule!». Mă adresez așa din respectul pe care i-l port. Și eu i-am fost foarte drag lui și încă îi sunt”, a declarat preotul Ștefan Dolgu.

Preotul a jucat alături de marele actor Florin Piersic în filmele „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben” și „Mărgelatul”

Cei doi sunt și acum prieteni foarte buni. Se întâlnesc cât de des posibil și povestec despre vremurile frumoase pe care le-au petrecut împreună când preotul Ștefan Dolgu era student. Cele trei filme celebre în care a jucat alături de îndrăgitul actor Florin Piersic sunt: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben” și „Mărgelatul”. Marele actor Florin Piersic îl lua ca figurant în filme pe nepotul său Ștefan Dolgu pentru a-l ajuta să câștige câțiva bani.

„Ținem legătura și acum, cât de des putem. Eram student și, pentru că stăteam în casa lui, mă lua să joc în filme alături de el. Nu aveau figurație și mereu mă întreba pe mine dacă vreau să merg. Nu am spus niciodată nu, pentru că îmi plăcea foarte mult să joc alături de el. Am apărut în trei filme celebre! Am fost ca figurant în «Drumul oaselor», «Trandafirul galben» și «Mărgelatul». Ori de câte ori avea timp sâmbăta și duminica, mă lua pe mine și pe colegii mei de la teologie și ne ducea mereu la Teatrul Național din București. El lucra acolo. Ne ducea la piese de teatru în care el juca”, a precizat preotul Ștefan Dolgu.

Marele actor și preotul ieșean provin dintr-o familie mare de preoți

Bunicul unuia dintre cei mai iubiți actori români, Florin Piersic, a fost preot, mama lui fiind fiică de preot. De aici și părintele Ștefan Dolgu a deprins tainele preoției. Unchiul preotului ieșean este și el preot. Acesta slujește și astăzi la o biserică din județul Neamț. Cei doi au foarte multe lucruri în comun.

„Eu sunt născut în Bucovina, orașul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. Provin dintr-o familie mare de preoți. Tatăl meu a fost preot, fratele meu este preot, mama mea este fiică de preot, bunicul meu este preot și unchiul meu este preot. Soția mea este fiică de preot. În felul acesta am perpetuat această frumoasă atitudine creștinească, dar și omenească. După terminarea școlii generale, am făcut seminarul teologic la Mănăstirea Neamțului, timp de 5 ani. De acolo am unele dintre cele mai frumoase amintiri”, a spus preotul Ștefan Dolgu.

O parte din copilărie și-a petrecut-o la biserica de lemn din Broșteni, unde era preot tatăl său

Cele mai frumoase amintiri ale preotului Ștefan Dolgu sunt de pe vremea când tatăl său era preot la Biserica de lemn „Sf. Nicolae”, monument istoric din comuna Broșteni, acolo unde a învățat marele scriitor Ion Creangă. Nepotul lui Florin Piersic le spunea turiștilor din zonă că muștele omorâte de el sunt de fapt omorâte de Ion Creangă cu Ceaslovul.

„Tatăl meu era preot în comuna Broșteni, unde a învățat Ion Creangă. Biserica există și astăzi și este monument istoric. Turiștii care veneau și știau că acolo a învățat Ion Creangă știau și de povestea cu Ceaslovul, cu care omora muște. Eu prindeam multe muște, le omoram și le puneam în strană, iar turiștii care treceau pe acolo le luau ca suvenir. Eu le spuneam că sunt prinse de Ion Creangă. După terminarea seminarului am aplicat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, unde nu m-au primit până nu am făcut armata. Am făcut și armata timp de 9 luni de zile, iar acum am gradul de locotenent colonel în rezervă pentru activitatea depusă. Eu am fost și comandant de pluton în armată”, a precizat preotul Ștefan Dolgu.

Părintele Ștefan Dolgu: „Când îmi aud glasul se adună toți pe holuri”

Preotul Ștefan Dolgu are în grijă aproximativ 400 de pacienți internați în cele două secții exterioare ale Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași. Acesta slujește la cele două biserici de la secțiile exterioare Bârnova și Șipote din cadrul Institutului „Socola”. El este singura alinare sufletească a bolnavilor. Când preotul ajunge pe holurile spitalului, iar bolnavii îi aud glasul, se adună la ușile saloanelor pentru a-l asculta.

„Sunt preot de caritate al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, la Institutul de Psihiatrie «Socola» din Iași. De 17 ani slujesc la cele două biserici ale secțiilor exterioare de la Bârnova și din comuna Șipote. Prin rotație fac slujbe la aceste două biserici și în total am în grijă aproximativ 400 de bolnavi. Am grijă de sufletele celor care au o suferință psihică, suferință de care, de multe ori, și eu ca preot mi se strânge inima când văd că semeni de-ai noștri nu mai au cumpătarea, nu mai au trăirea pe care trebuie să o aibă un om normal.

Aceștia au nevoie de multă mângâiere. Eu le alin durerea sufletească. Mă iubesc toți bolnavii, atât din Bârnova, cât și din Șipote. Când aud glasul meu, mă înconjoară, ies toți din saloane și spun «a venit părintele Ștefan». Am grijă de toți din punct de vedere sufletesc, cu o mângâiere și îndrumare sufletească”, a adăugat părintele Dolgu.

„Mergeam călare pe cal prin pădure de la o biserică la alta”

Preotul Ștefan Dolgu a fost hirotonit în urmă cu 47 de ani, iar prima parohie a avut-o în județul Neamț, la Cheile Bicazului, după care a fost mutat în județul Suceava, mai apoi la Botoșani. La Iași a slujit pentru prima dată în comuna Ipatele, unde a stat timp de 23 de ani.

„Am terminat facultatea cu notă maximă și pentru asta am fost hirotonit preot acum 47 de ani. Prima mea parohie a fost la o biserică de la Bicaz, apoi la Vatra Dornei. Acolo aveam o parohie de 40 de kilometri pătrați, era atât de întinsă încât mergeam călare pe cal de la o biserică la alta. Mergeam prin pădure, pe cal, cu un câine-lup după mine ca să nu mă atace ursul și celelalte sălbăticiuni din pădure. După ce am plecat din Vatra Dornei, am fost numit preot la Viișoara Mare din orașul Darabani, județul Botoșani, de acolo am venit la Ipatele, județul Iași. În comuna ieșeană Ipatele am slujit timp de 23 de ani. Acolo am reușit să ridic o biserică”, a spus Ștefan Dolgu.

Sursa: bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *