Atenție mare la etichetele din magazine! Adevărul cumplit despre „carnea separată mecanic”

Un lanț de supermarketuri va trebuie să plătească o amendă de 7.000 de lei după ce o instanță de judecată a stabilit că ingredientul „carne separată mecanic” nu este totuna cu carnea.

Compania care deține lanțul de supermarketuri a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în urmă cu un an, cu suma de 7.000 de lei, din cauza produsului „Crenvuști de pasăre” pe care îl avea la vânzare. Verificarea ingredientelor a scos la iveală că acest produs conținea doar 18% carne de pasăre și 48% carne de pasăre separată mecanic (pui+curcan). Or, conform reglementărilor Comisiei Europene, ingredientul „carne de pui/curcan separată mecanic” nu poate fi considerat carne, astfel că etichetarea unor produse cu o astfel de denumire duce în eroare consumatorul.

Nemulțumită de această amendă, mai ales că urma să scoată de la vânzare și să reeticheteze produsul, compania a deschis o acțiune în instanță împotriva Protecției Consumatorului, contestând procesul verbal de amendă. Procesul s-a judecat la Judecătoria Călărași.

Retailerul a arătat, conform Antena 3, că „nu consideră că este întemeiat punctul de vedere al inspectorilor ANPC în sensul în care, prin faptul că Regulamentul CE nr. 853/2004 defineşte în mod distinct carnea şi carnea separată mecanic, ar rezulta că actul normativ reglementează două categorii complet distincte de produse şi ar exclude, astfel, carnea separată mecanic din categorie generică a cărnii”. Practic, contrar prevederilor din legislația europeană, compania solicita judecătorilor să stabilească faptul că și carnea separată mecanic este tot carne.

Ce au decis judecătorii

Compania nu a avut câștig de cauză, judecătorii stabilind că trebuie făcută distincție între cele două ingrediente, „carnea separată mecanic” și „carnea”

„Potrivit dispoziţiilor din Regulamentul (CE) nr.853/2004, preluate de Regulamentul (UE) nr.1169/2011, anexa 1, punctul 1.14, se stipulează că, carnea separată mecanic este produsul obţinut prin îndepărtarea cărnii de pe oasele acoperite de carne după dezosare sau de pe carcasele de pasări prin mijloacele mecanice care determină distrugerea şi modificarea structurii fibroase a muşchilor, în timp ce la art. 1.15 preparatele din carne sunt definite ca fiind carnea proaspătă, inclusiv carnea care a fost secţionată în fragmente, căreia i se adaugă produse alimentare, condimente sau aditivi sau care a fost supusă unei prelucrări insuficiente pentru a modifica în esenţă structura fibroasă a muşchilor şi a determina astfel dispariţia caracteristicilor cărnii proaspete”, se arată în sentința judecătoriei din Călărași, conform Antena 3.

Sursa: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *