Arafat spune că vaccinarea nu va fi obligatorie, dar cei care nu se vaccinează vor avea libertate de mișcare mai redusă

Foto: Digi24

Şeful IGCSU Raed Arafat a declarat vineri seară, la Digi 24, că nu are nicio problemă să se vaccineze în public dacă astfel reuşeşte să risipească temerile oamenilor şi speră că românii se vor vaccina în număr cât mai mare pentru a putea stopa pandemia.

Arafat spune că vaccinarea nu va fi obligatorie, dar crede că cei care se vor vaccina se vor bucura de o libertate de mişcare în plus, cum ar fi călătoriile internaţionale, multe companii aeriene cerând test anti Covid.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai declarat că în prezent se constată o scădere a cazurilor de coronavirus în România, dar dacă acest trend va continua sau nu în perioada următoare depinde de populaţie. Vine o perioadă dificilă, iar pericolul este ca în ianuarie-februarie să ne pomenim din nou cu o creştere agresivă a cazurilor, avertizează şeful DSU. Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie şi până atunci va face o nouă analiză dacă se impun sau nu noi restricţii. Un lockdonwn total, la nivel naţional, este însă exclus. Va fi preferată în continuare carantinarea zonală”, a explicat, vineri seara, la Digi24, Raed Arafat.

Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere şi trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi”, a spus Raed Arafat.

România îşi propune să vaccineze 60%-70% din populaţie – în jur de 13 milioane de români – împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, a anunţat vineri Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din Bucureşti şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: „Dacă vom avea 60-70% din populaţie imunizată, putem asigura începutul sfârşitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viaţa şi normalitatea pe care o ştiam„, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a prezentat, vineri după-amiază, strategia de vaccinare în România, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de Guvern. Toate detaliile în ceea ce priveşte lanţul de distribuţie şi stocare, spune acesta. Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România a fost publicată şi în Monitorul Oficial.

Vaccinarea împotriva COVID-19 se va face numai după exprimarea consimţământului: „Vaccinarea este voluntară şi nu este obligatorie, este un drept şi nu o obligaţie.”

SURSA: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *