FOTO Protest în fața unei primării din Botoșani! Fermierii, revoltați de modul în care este concesionată pășunea comunală

Mai mulți fermieri din comuna Vorona au protestat, vineri, în fata Primariei, in semn de nemulțumire față de modul în care administrația locală vrea să concesioneze pășunea comunală. Ei vor ca suprafețele de pășunat să le fie atribuite direct, în raport cu numărul de animale. Oamenii se plâng că administrația locală ar avea intenția de a concesiona terenurile unei cooperative.

Fermierii s-au adunat la Primărie exact în momentul în care consilierii locali se întruneau în ședință publică pentru a discuta pe tema concesiunii pășunii. Ei vor să obțină individual pășunea atât pentru a putea beneficia de subvenții din partea statului, dar și pentru a o putea întreține corespunzător.

Oamenii îl acuză pe primar că are interese ascunse și că nu urmărește să rezolve problemele serioase ale crescătorilor de animale.

Am un număr de 30 de animale și am făcut cerere să îmi dea pășune individual. Și domnul primar, prima dată a spus că dă, acum nu ne mai dă, că să mergem tradițional să paștem, dar eu nu mă compar cu acela care are o singură vacă, cu 30 de vaci pe care le am eu. Este suficientă pășune și pentru acela cu o vacă și pentru acela cu mai multe vaci, dar domnul primar vrea să facă înapoi asociație ca să ia subvenția”, s-a plâng Gheorghe Miron.

Vreau să pășunez pe pășune, să iau subvenția. Eu am curățat anul trecut imașul pentru că șerpii îmi atacau oile. Toți ciobanii iau bani pe pășuni pentru le îngrijesc, dau cu îngrășământ, dar la asociație eu nu am văzut să dea o dată cu îngrășământ. Sunt multe interese ascunse”, spune Ion Sandu.

Lucrurile nu sunt transparente, una se discută în ședința de consiliu local și alta se face. A fost o asociație, s-a desființat, iar acum domnul primar vrea să facă alta, dar noi nu suntem de acord. Noi vrem să ne dea pășune individual, ca noi să avem grijă, să o curățăm, să o îngrijim că asociația nu face nimic”, a spus și fermierul Dumitru Daniel Todirișcă.

Consilierii liberali susțin, la rândul lor, că nu există transparență în privința atribuirii pășunelor.

Conform regulamentului, ședințele de consiliu local sunt publice, s-a supus la vot acest lucru și majoritatea a fost împotriva participării unei delegații din partea crescătorilor de animale, ceea ce eu consider că nu este un lucru normal. Este un protest justificat, dar crescătorii de animale trebuiau să aibă un dialog clar cu autoritățile locale, în așa fel încât lucrurile să se clarifice înainte ca activitatea lor să înceapă efectiv”, a spus consilierul local Mihai Gicoveanu.

În schimb, primarul Voronei, Aurel Ștefan, susține că procedura de concesionare a celor peste 700 de hectare de pășune este în curs de desfășurare și că, deocamdată, nu este luată o decizie privind modul de atribuire a suprafețelor. În  schimb, el a lăsat să se înțeleagă că în spatele protestelor există interese politice.

„Este crescătorul cercetat cu legea, care niciodată nu respectă condițiile legale de pășunat și din alte puncte de vedere. Noi ne aflăm în perioada în care, încheindu-se o perioadă în care pășunea s-a folosit printr-o cooperativă a crescătorilor de animale, care a avut încheiat contract cu primăria pentru 10 ani, am declanșat deschisă procedură pentru închirierea pășunii. Se primesc cereri pentru pășune. Nu este încă încheiată această perioadă. La sfârșit vom face bilanul să vedem pentru ce număr de animale se cere pășune și în funcție de suprafața care va reveni pe cap de animal vom proceda la împărțirea și contractarea închirierii pășunii ”, a spus primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.

Crescătorii de animale susțin că vor sesiza toate instituțiile statului cu privire la ilegalitățile care, cred ei, se comit în Primăria din Vorona.

 

One thought on “FOTO Protest în fața unei primării din Botoșani! Fermierii, revoltați de modul în care este concesionată pășunea comunală

  1. Se vede treaba că liberalii au început atacurile politice cu mult înainte de campania electorală oficială, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Din ceea ce susține ,,marele fermier ” de la Vorona noi înțelegem că el vrea să încaseze personal subvenția dată de UE( pentru un teren care aparține comunității) și să ajute candidatul liberal să preia puterea la Vorona. Se poate, însă noi nu credem că actualul primar încalcă legea ci, din contra, fermierul calcă și pe morminte, sfidează legea pentru că așa a primit ordin să acționeze. Așa-i, Șoptică??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *