Un profesor din Botoşani, premiat pentru subiectele propuse la olimpiadă

profesorul Ioan Baetu de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu Botoşani
profesorul Ioan Băetu de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu Botoşani

Un cunoscut profesor din Botoşani a fost premiat pentru două probleme pe care le-a oferit spre rezolvare participanţilor la ediţia din acest an a Olimpiadei de Matematică. Ioan Băetu, de la Colegiul Naţional de Matematică, a fost distins, recent, de Fundaţia pentru Integrare Europeană Sigma, după ce două dintre problemele de matematică create de el au ajuns subiecte la olimpiadă pentru elevii de clasele a X-a şi a XII-a, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional.

like facebookEl a primit diploma, dar şi un premiu în bani, de la profesorul universitar doctor Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică al României.

diploma obţinută de profesorul Ioan Băetu
diploma obţinută de profesorul Ioan Băetu

Acest premiu reprezintă o încununare a efortului ştiinţific pe care l-am făcut şi, în acelaşi timp, o apreciere la nivel naţional. La clasa a XII-a au fost patru probleme, realizate de tot atâţia profesori, însă doar unul a fost premiat”, a declarat profesorul Ioan Băetu.

Renumitul profesor botoşănean în vârstă de 61 de ani predă de 13 ani la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, după ce timp de alţi 25 de ani a predat la Colegiul Gheorghe Asachi.

una dintre problemele create de profesorul Ioan Baetu pentru Olimpiada de Matematică
una dintre problemele create de profesorul Ioan Baetu pentru Olimpiada de Matematică

Ioan Băetu este autorul a patru cărţi ştiinţifice în domeniul matematicii. El a scris „Polinoame” în 1997, „Capitole complementare de algebră pentru liceu” în 2001, „Structuri finite” în 2005 şi „Algebra finită pentru centrele de excelenţă” în 2010. În prezent, lucrează la un alt volum de specialitate.

una dintre problemele create de profesorul Ioan Baetu pentru Olimpiada de Matematică
una dintre problemele create de profesorul Ioan Baetu pentru Olimpiada de Matematică

Profesorul Băetu a publicat numeroase probleme în revista „Gazeta Matematică”

Fundaţia pentru Integrare Europeană Sigma este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, cu o bogată experienţă în initierea şi dezvoltarea de programe educaţionale, culturale şi de tineret.

profesorul Ioan Băetu publicând în Gazeta Matematică
profesorul Ioan Băetu publicând în Gazeta Matematică

8 thoughts on “Un profesor din Botoşani, premiat pentru subiectele propuse la olimpiadă

  1. –mda!–sunt pus pe criticat !–chiar e titular la Eminescu?-stiam ca se tot detasa de la Electro !-e un scartar de om,bisericos si limitat!

  2. Felicitari domnului profesor Băetu si tuturor profesorilor – foarte buni – care inca mai exista in Romania! Cat despre Gogu: Ce legatura are zgarcenia cu acest articol 🙂 Se pare ca matale esti limitat in gandire. Poate ti-ar folosi o oră două de matematică (sau poate nu?)

  3. gogu, ai scoala cat a avut d-nul profesor vacante!
    Felicitari d-le profesor,suntem mandri de realizarile d-vs!

  4. Acest OM, a venit timp de doi ani de zile (perioada ’86-’87), zi de zi, dupa-amiaza, la noi in camera la internat (eram la Electro). Trei baieti, simpli, de la tara, fara veniturile „targovetilor” (asa le spunea celor de la oras). De zeci de ori, pierdeam masa la cantina. Simbata dupa-amiaza, iar era la noi. La fel, Duminica, inainte de meci. Toti trei am intrat la facultate. Pentru cei care nu stiu, a fost si profesorul lui Porosniuc.
    A incercat acelasi lucru sa-l faca si cu toata clasa. Ne lua de la orele de dirigentie, geografie, tehnice si facea matematica cu noi. La sfarsit, am pus si noi mana-de-la-mana si am cumparat un cadou. A aflat! Inainte de a iesi pe usa, dupa ultima ora de matematica ne-a spus: „Am auzit ca ….. ati cumparat nu stiu ce cadou. Eu nu primesc asa ceva. Va doresc succes!” si a plecat.
    Domnule PROFESOR, succesul meu profesional dumneavoastra vi-l datorez.
    Infinitul meu respect!

  5. Stimate domnule profesor,
    Imi doresc mult lucrarile dumneavoastra:
    Polinoame( 1997),
    Capitole complementare de algebra pentru liceu(2001),
    Structuri finite(2005).
    Algebra finita pentru centrele de excelenta(2010) si
    Capitole speciale de algebra( editura Taida,2015, cu Ciprian Băetu.
    Din pacate nu am de unde sa procur nici-una din ele.
    Adresa mea de email este [email protected]

    Daca ma puteti ajuta sau ma poate ajuta cineva sa procur , va rog sa imi comunicati la emailul de mai sus.
    Eu sunt din Bucuresti.

  6. Cele mai frumoase probleme de algebra abstracta date la olimpiada sau in Gazeta Matematica ii apartin domnului profesor.Am un mare respect pentru dumnealui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *