Cuplul care a înşelat Universitatea Harvard a scăpat de arestul la domiciliu

dragos si mariana lipan secu mita harvardSoţii  Dragoş Secu Lipan şi Mariana Secu Lipan care sunt judecaţi pentru luare de mită şi spălare de bani, într-un dosar în care au prejudiciat Universitatea Harvard, au scăpat de arestul la domiciliu.  Cei doi botoşăneni au beneficiat de înlocuirea măsurii de arest la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Decizia a fost luată de Tribunalul B otoşani, la solicitarea celor doi soţi.

like facebookDosarul a pornit în urma unui denunţ, al unui fost partener de afaceri a acelor doi, pentru luare de mită, dar şi de spălare de bani. Cei doi soţi sunt acuzaţi că au primit mită un milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria şi un automobil pentru achiztiţia unor suprafeţe de pădure la preţuri mai mari decât cele reale.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2006, inculpatul Lipan Secu Dragoș, în calitatea sa de reprezentant al societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, societate care avea ca obiect de activitate achiziția de terenuri forestiere pe teritoriul României i-ar fi creat unui colabotor,  Eler Csaba Robert, convingerea că este singura persoană din România, care poate decide în numele societății comerciale sus-menționate, ce cumpără, cât cumpără, prețul la care cumpără și de la cine cumpără.
În cursul anului 2006,  denunţătorul Eler Csaba Robert,  ar fi intermediat cumpărarea, de către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, Brașov, reprezentată de inculpatul Lipan Secu Dragoș, a mai multor suprafețe de terenuri forestiere, denunțătorul acționând ca reprezentant al vânzătorilor respectivelor suprafețe de terenuri forestiere.

În cursul lunii iunie 2007, inculpatul ar fi condiționat achiziția de terenuri forestiere de la denunțători, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, de primirea contravalorii unui sejur în Insulele Gran Canaria, pentru el și pentru Lipan Secu Mariana. La data de 01.08.2007, denunțătorul a cumpărat, cu suma de 26.818 lei, un pachet turistic pentru destinația Insulele Gran Canaria, pentru cei doi inculpați și pentru cei doi denunțători.
Luând cunoștință de faptul că denunțătorii intenționau să achiziționeze mai multe suprafețe de terenuri forestiere, pe care să le vândă ulterior către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în calitatea sa de reprezentant legal al societății, inculpatul Lipan Secu Dragoș s-a angajat să cumpere respectivele terenuri forestiere de la denunțători, condiționând încheierea contractelor de vânzare cumpărare de primirea unui procent din profit.
Ulterior, înainte de a se demara achiziția de terenuri forestiere în numele S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în data de 22.01.2008, inculpatul a pretins de la denunțători, cu titlu de avans, suma de 1.650.000 lei și, prin intermediul soție sale Lipan Secu Mariana, a primit această sumă, în scopul mai sus menționat. În aceeași zi, pentru a disimula fapta de corupție, la inițiativa inculpatului, a fost semnat și autentificat un contract de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei inculpatei Lipan Secu Mariana.
Ca urmare, în perioada februarie – iunie 2008, societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, reprezentată legal de Lipan Secu Dragoș, a încheiat 9 contracte de vânzare/cumpărare cu denunțătorii, pentru suprafața totală de 2.253,92 hectare terenuri forestiere, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul sumei de 6.360.958,87 euro la acea dată).
Respectivele suprafețe de terenuri forestiere fuseseră inițial achiziționate de către denunțători, în perioada ianuarie – iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei. Un calcul sumar arată că, în urma tranzacțiilor sus-menționate, denunțătorii au obținut un profit de aproximativ 6.583.543 lei.
În cursul lunii octombrie 2008, având la dispoziție toate documentele, inculpatul Lipan Secu Dragoș a refăcut calculul profitului realizat de către denunțători, prin tranzacționarea terenurilor forestiere sus-menționate, stabilind că mai trebuie să-i fie virată suma de 1.600.000 lei, în baza înțelegerii prealabile avute cu denunțătorul, conform căreia i-ar fi revenit cel puțin 30% din profitul realizat de denunțători.

Astfel, la data de 10.10.2008, Lipan Secu Dragoș a mai primit, prin intermediul soției sale, suma de 1.600.000 lei , fiind semnat și autentificat un contractul de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei către inculpata Lipan Secu Mariana, pentru a disimula fapta.
Totodată, în data de 15.10.2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și a primit de la același denunțător, cu titlu de mită, suma de 1.200.000 lei, pentru ca, în viitor, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, să mai achiziționeze de la acesta diverse suprafețe de terenuri forestiere, în condițiile unui procent din câștigurile realizate.
Pentru disimularea primirii de către inculpatul Lipan Secu Dragoș a sumei de 1.200.000 lei, cu titlu de mită, la inițiativa acestuia, a fost încheiat contractul de donație mobiliară din data de 15.10.2008, în aceeași zi în care s-au și virat banii in contul lui Lipan Secu Mariana.
În același context, în vara anului 2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și ulterior a primit de la denunțător un autoturism marca Chrysler Sebring. Primirea autoturismului a fost disimulata printr-un contract de vânzare cumpărare.

LIPAN SECU DRAGOŞ Inculpat
LIPAN SECU MARIANA Inculpat
SCOLOPAX SRL BUCUREŞTI PRIN REPREZENTANT CONVENTIONAL SCA NESTOR NESTOR DICULESCU KINGSTON PETERSEN Parte civilă

 

Şedinţe

08.05.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: PCPJ2
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:
10.04.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: PCPJ2
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de inculpaţii L.S.D. şi L.S.M. cu privire la înlocuirea măsurii preventive. În temeiul art. 242 alin. 2 raportat la art. 202 alin. 4 lit. b, 214 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpaţii L.S.D. şi L.S.M., cu măsura preventivă a controlului judiciar. În baza art. 215 alin. (1) Cod procedură penală, pe durata măsurii impune inculpaţilor respectarea următoarelor obligaţii: a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia municipiului Botoşani – desemnată cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi; În baza art. 215 alin. 2 Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, impune inculpaţilor să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a municipiului Botoşani, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei; b) să nu ia legătura cu martorii E.C.R., E.G.S., N.E. , K.R.L. şi G.M.C., ce urmează a fi audiaţi în cauză, sau membrii familiilor acestora şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; d) să comunice periodic, respectiv lunar instanţei informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; În baza art. 215 alin. (3) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare.
Document: Încheiere de şedinţă    10.04.2014

One thought on “Cuplul care a înşelat Universitatea Harvard a scăpat de arestul la domiciliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *